Věda za produktem Power drink - Zvýšení výkonu a optimalizace hydratace

Jeden by řekl, že na iontových nápojích není co vymýšlet. Dát dohromady různé sacharidy, opepřit trochou elektrolytů a iontový nápoj je na světě. Ano, to je, ale bude to takový ionťák z Wishe.

Mnoho společností se stále slepě drží složení iontových nápojů, které neodráží vědecké poznatky ohledně fyziologie a metabolismu. My ve Flow ale pevně věříme ve vědu a zakládáme si na vědeckých studiích a nejnovějších odborných poznatcích. Tak se pojďte podívat, jak vypadá složení profesionálního ionťáku.

 

Nejlepší poměr? 1:0,8 

Už v roce 2005 publikovali Wallis, Gareth A et al. studii, ve které zkoumali rychlost metabolismu různých kombinací sacharidů. Zjistili, že kombinovaný příjem maltodextrinu (glukózy) a fruktózy významně zvyšuje rychlost oxidace, než při požití samotného maltodextrinu. Podobných studií v průběhu let přibývalo. O několik let později zkoumali O'Brien, Wendy J et al. různé poměry glukózy a fruktózy, zejména jejich rychlost oxidace. Ve své studii zjistili, že poměr glukózy 1:0,8 ke fruktóze je nejlepší pro využití sacharidů jako zdroje energie.
Z jednoho prostého důvodu…

 

Energetické transportéry hrají prim

Mnoho firem stále nereaguje na prokázanou účinnost zmíněného poměru a volí výrobu produktů s jinými poměry. Jako třešničku na dortu často do složení nezahrnou ani fruktózu.

To, jak je energie ze zkonzumovaných sacharidů dostupná pro fyzický výkon, ovlivňuje vstřebatelnost ze střev do krevního oběhu. Důležité je, že transportéry glukózy (SGLT1 a GLUT2) mají kapacitu vstřebatelnosti přibližně 60 gramů sacharidů za hodinu. Z fyziologické perspektivy není možné do oběhu dostat více sacharidů z čisté glukózy. Příjem fruktózy však umožňuje využití transportéru GLUT5, který tak může transportovat více sacharidů do krevního řečiště.

Výsledek kombinování glukózy a fruktózy? Jejich kombinace v poměru 1:0,8 zvyšuje kapacitu vstřebatelnosti sacharidů tělem až na cca 90 gramů za hodinu (oproti původním 60 g).
Schopnost absorbovat více sacharidů za hodinu přirozeně zvyšuje množství energie dostupné pro svaly. Takže je zřejmé, že požití kombinace glukózy a fruktózy se zdá být rozumným způsobem, jak zvýšit příjem energie a potenciálně zlepšit výkon.

Jeden z dalších velkých benefitů je fakt, že kombinace obou zdrojů sacharidů v poměru 1:0,8 snižuje pravděpodobnost výskytu nežádoucích žaludečních a střevních problému.[1] Můžete se tak na iontový nápoj spolehnout i při vrcholových soutěžích a náročných trénincích. 

 

Co se děje dál? 

Představte si, že jste si dali ionťák s optimální kombinací sacharidů. Glukóza může být využita svaly ihned po vstupu do krevního oběhu, zatímco fruktóza musí být nejdříve transportována do jater, kde se přeměňuje na glukózu a laktát. 
Poté se obě molekuly vracejí zpět do oběhu, odkud jsou přijímány svalovou tkání. To je také jeden z důvodů, proč může být po požití fruktózy zvýšená koncentrace laktátu v krvi.

Víme, co vás nyní napadlo…”Zvýšená hodnota laktátu v krvi? To nechci!”

Není potřeba se laktátu bát, je to jen další zdroj energie pro různé tkáně v těle. 

 

Power drink, seznamte se

Poměr 1:0,8 (no dobře, ať nekecáme, přesněji 1:0,77) jsme využili při formulaci Power drinku. Naprosto esenciální pro nás bylo vyvinout iontový nápoj s maximální účinností, ale zároveň s velmi jemnou příchutí. Protože kdo by měl rád tlamolepy. Kombinaci maltodextrinu (glukózy) a fruktózy jsme doplnili o malé množství isomaltulózy (skládá se z jedné molekuly glukózy a jedné fruktózy), která se akorát odlišuje vazbou a vylepšuje chuťový profil výsledného nápoje.

Množství elektrolytů a hlavně sodíku jsme formulovali tak, aby podporovalo reabsorpci tekutin a udrželo osmotickou rovnováhu během vytrvalostních výkonů. Cílem je udržet správnou hydrataci během cvičení, a tím zlepšit sportovní výkon. 

Potřeba příjmu vody sportovců má tendenci se lišit podle individuálních charakteristik, typu i intenzity cvičení, takže jsou nezbytné individualizované strategie doplňování tekutin.


Při formulaci Power drinku jsme cílili na dostatečné doplnění energie a elektrolytů pro vytrvalostní aktivity delší než 1 hodinu. Samozřejmě je vhodné hydratovat i při kratších aktivitách. Intenzita pocení je velmi variabilní a pohybuje se od 0,3 do 2,4 l/h, přičemž ztráta sodíku je průměrně okolo 1 g /l[2] Ztráta sodíku se může velmi lišit, zvláště pokud cvičení trvá déle než 2 hodiny.


Na každých 0,5 kg úbytku tělesné hmotnosti, tedy vypoceného množství, by měl sportovec doplnit 450 - 675 ml tekutin. Power drink obsahuje dávku 380 mg sodíku na 750 ml (506 mg/l). Že se vám to zdá málo?


Přestože je obsah sodíku nižší než obsah běžně ztracený potem, tento obsah má za následek jeho optimální vstřebávání a prevenci hyponatrémie. Vyšší množství může jednak negativně ovlivňovat chutnost nápoje, za druhé nemusí být vždy lepší, jako se ukázalo v této případové studii.

 

Doplnění chybějících elektrolytů a dalších mikro a makronutrientů by mělo být nezbytnou součástí regenerace každého sportovce. Ideálním prostředkem je využití Recovery drink. Proč? Doplnění elektrolytů by mělo být součástí potréninkové rutiny k vyrovnání elektrolytové rovnováhy a správným regeneračním procesům. Dokud nebudou po cvičení nahrazeny elektrolyty (zejména sodík) ztracené potem, vodní rovnováha nebude účinně obnovena a udržována [3]. To může prodlužovat dobu zotavení. 

Další elektrolyty (draslík, hořčík, vápník) jsou doplněné s ohledem na množství ztracené potem a jejich spotřebě během aktivity.


A v neposlední řadě, neexistují žádné zdokumentované vědecké důkazy o vztahu mezi sodíkem a svalovými křečemi. Zdá se, že sodík je jedním, nikoli však jediným faktorem, který k této situaci přispívá. Jde spíše o dehydrataci a elektrolytovou nerovnováhu.


Všechno co děláme se snažíme dělat maximálně otevřeně a transparentně. Kompletní složení do posledního miligramu tak můžete prozkoumat v detailu produktu. Ten skutečný účinek ale poznáte nejlépe v “terénu”. Power drink vám bude bezpochyby krýt záda!