Vitamín D3: Všechno, co potřebujete vědět.

Spolu s hořčíkem tvoří nejvíce deficitní dvojici prvků v populaci napříč kontinenty. Hádáte správně, jde o vitamín D. I když je označován jako vitamín, v poslední době o něm odborníci stále častěji mluví spíše jako o hormonu. Je to proto, že má v těle na starost mnoho hormonálních funkcí. Nejčastěji se vyskytuje ve formě vitamínu D3 u živočichů, včetně lidí, a ve formě vitamínu D2 u rostlin.

Kde a jak vitamín D vzniká

Jde o jediný vitamín, který je tělo schopné si samo vyrobit. K jeho aktivaci je nutná změna jeho struktury. Ta probíhá ve dvou krocích nejprve v játrech a pak v ledvinách. Tělo vitamín D vyrábí syntézou cholesterolu. Reakci spustí pokožka vystavená UVB záření. K jeho tvorbě je nutná speciální vlnová délka slunečního záření, konkrétně 300 nm. Tato forma záření je u nás dostupná jen od dubna do října mezi 10. a 15. hodinou.


Zdroje vitamínu D

Nejvíce vitamínu D tedy získá tělo ze slunce. Některé zdroje uvádějí, že jde až o 90 % potřebné dávky. Možná jste nevěděli, že si organismus umí vitamín D uložit do zásoby na horší časy – konkrétně do tukových tkání a svalů. Co jste možná nevěděli, že si ho organismus umí uložit do zásoby, na horší časy do tukových tkání a do svalů. Dalším zdrojem kromě slunečního záření jsou pak potraviny bohaté na vitamín D, které pokryjí zbylých 10 %. Třetím zdrojem vitamínu D je pak kvalitní doplněk stravy.


Jaké potraviny obsahují nejvíce vitamínu D

Špatnou zprávou je, že z potravy se ho do těla nikdy nedostane dost. Ani potraviny s nejvyšším obsahem vitamín D3 nepokryjí denní dávku. I tak se ale hodí vědět, co do jídelníčku můžete zařadit. Nejvíce vitamínu D3 obsahují tučné ryby jako tuňák, losos, ale i sardinky. Najdete ho i ve vaječném žloutku, houbách nebo v mléce. Vitamín D3 je vhodné užívat s jídlem, které obsahuje tuk, kvůli lepšímu vstřebávání. Ať je to snídaně nebo oběd, tohle se vyplatí si pohlídat.


Doporučená denní dávka vitamínu D

Denní dávka vitamínu D je předmětem mnoha diskuzí a odborníci se na ní ne vždy shodnou. Množství vitamínu D je totiž dost individuální záležitost, která je závislá na mnoha faktorech. Dříve stanovená hodnota 600 IU jednotek nejspíš pro pokrytí potřeby nestačí. Ať už jste zastánci jedné, nebo druhé pravdy, při vyšších dávkách vitamínu D3 je dobré užívat i vitamín K2. Pomáhá bránit kalcifikaci cév, ke které by mohlo docházet v souvislosti s užíváním vyšších dávek vitamínu D3. A pozor! Vitamínem D3 je možné se také předávkovat.


Co v těle vitamín D ovlivňuje? Tři nejvíce prozkoumané oblasti

Zdravé kosti

Vitamín D podporuje vstřebávání vápníku a reguluje množství fosforu v těle. Pomáhá kostem s jejich správnou mineralizací a vývojem. Dá se říct, že by vápník bez vitamínu D nemohl plnit svoji funkci. A nízké hladiny vápníku můžou vést od křehnutí kostí až například k osteoporóze - chronickému řídnutí kostí.


Neprůstřelnou imunitu 

Pro imunitu je vitamín D zásadní. Ovlivňuje totiž funkci té vrozené i získané. Hraje důležitou roli v regulaci zánětlivých procesů a aktivuje T-lymfocyty, buňky v první linii imunitního systému. Jak to dělá? Pomáhá buňkám rozpoznat a zlikvidovat škodlivé patogeny. V novějších výzkumech se také ukazuje, že by mohl pomáhat předcházet autoimunitním chorobám tím, že reguluje nadměrnou aktivitu imunitního systému.


Podzimní deprese

Nízké hladiny vitamínu D jsou také spojovány s možným výskytem sezónní - podzimní deprese. Jde o stav, který trvá několik měsíců. Podzimní proto, že nastupuje v čase, kdy ubývá slunečních paprsků a hladina vitamínu D se snižuje. Vypadá to, že jeho nízké hladiny ovlivňují hodnoty serotoninu, hormonu štěstí. Pokud ho má tělo málo, můžou nastupovat pocity smutku, podráždění až deprese. 


Abychom ale skončili tohle vyprávění o vitamínu D na pozitivní vlně, pojdme se na závěr podívat na pár zajímavostí, které se do článku nevešly:


Vitamínem D je možné se předávkovat. Hlavně při dlouhodobém užívání vyšších dávek. To pak vede k vysoké hladině vápníku v krvi a vápenatění cév. V mírnější formě se předávkování může projevit bolestí hlavy, nechutenstvím a nevolností.


Schopnost těla syntetizovat vitamín D s věkem klesá. Proto mohou být starší lidé náchylnější na zlomeniny díky řídnutí kostí.


Vitamín D je nejvíce deficitním prvkem v organismu. Odhaduje se, že až jedna miliarda lidí na světě trpí jeho nedostatkem. Hůře jsou na tom pak bohužel ženy a celkově státy s nízkým počtem slunečných dnů.


Tmavší pokožka produkuje méně vitamínu D . Obsahuje totiž více melaninu, který působí jako přírodní ochrana proti UV záření a to snižuje schopnost syntézy vitamínu D.


Vitamín D ovlivňuje více než 200 genů v těle. Má důležitou roli v mnoha biologických procesech, včetně už zmíněné imunity, růstu buněk nebo fungování nervového systému.

Vyzkoušejte Flow kombinaci vitamínu D3 + K2 v biodostupných formách v MCT oleji pro správné vstřebání.👇