Jak alkohol ovlivní fyziologické procesy v těle?

Napadlo vás někdy, co se děje s tělem, když si dáte pivo nebo panáka? Jaké procesy alkohol v těle spouští? Pojďme se podívat, co všechno alkohol v těle ovlivňuje a co vás tedy čeká, až se bude vracet domů z letní zahrádky.


Po alkoholu se probudíte více unavení

I když se vám po alkoholu může lépe usínat, kvalita spánku bude horší. Proč? Alkohol se totiž váže na stejná místa v mozku jako neurotransmiter GABA, který je zodpovědný za relaxaci a navození pohody. Díky tomu sice po alkoholu rychleji usnete, ale kvalita spánku se sníží. Sníží se také poměr REM spánku během noci, který optimálně tvoří 20 - 25 % spánkového cyklu. Jde o fázi, kdy je mozek hodně aktivní, dochází ke třídění vzpomínek, zpracování emocí. To také vysvětluje, proč se ráno probudíte více unavení.


Kila a kalorie navíc

Asi víte, že alkohol obsahuje prázdné kalorie. Množství se liší drink od drinku. Alkohol taky dočasně zvyšuje chuť na sladká a tučná jídla. Ovlivňuje i hormony zodpovědné za chuť k jídlu, jako jsou ghrelin a leptin. Leptin reguluje pocit sytosti a ghrelin naopak hlásí mozku, že má tělo hlad. A proto můžete mít při konzumaci alkoholu prostě větší chutě bez zjevného důvodu. Pokud mezi těmito hormony vznikne nerovnováha, mohou ovlivnit změny hmotnosti.

Jaký alkohol má nejméně kalorií? Vítězem je víno. 
Nejvíce cukru pak najdete v různých drincích s ovocnými džusy. Na ty pozor.


Zažívací potíže a narušení střevní mikroflóry

Kromě krátkodobé nevolnosti má alkohol vliv i na celkovou střevní mikroflóru. Může tak způsobit nejen zažívací potíže, ale díky potvrzenému spojení střeva-mozek při delším užívání třeba i deprese a zhoršení nálady. Při odbourávání ethanolu taky vznikají látky, které překyselují organismus. Změna pH v těle může dělat neplechu, zejména pokud jde o metabolické procesy. Trio minerálů hořčík, zinek a selen pomáhá pH zvyšovat a s problémem si tak hravě poradí.


Věděli jste, že ze střev putuje do mozku 400x víc informací než z mozku do střev?


Zátěž pro játra

Alkohol je největší zátěží pro játra, která se věnují celkové detoxikaci organismu. Děje se tak pomocí enzymů. Játra ale dokáží zpracovat jen malé množství alkoholu najednou. Jeho přebytek pak koluje v celém těle. Proces rozkladu se tedy opakuje, dokud tělo neodbourá všechen alkohol. To může trvat několik hodin, ale klidně i celý den. Během této doby tělo dává přednost odbourávání alkoholu, protože se snaží co nejrychleji zbavit toxinů. Jak tedy játrům pomoci s regenerací po párty? Hodí se doplnit antioxidanty jako vitamin C a E, B komplex, který podpoří detoxikaci, ale taky hořčík, omega 3 mastné kyseliny a už dříve zmíněný selen a zinek.


Po čtyřech týdnech bez alkoholu dochází ke snížení tukové tkáně v játrech až o 20 %.


Nerovnováha hormonů

Hormony leptin a ghrelin jsme už probrali. Nejsou to ale jediné hormony, které alkohol ovlivňuje. Například produkci testosteronu dokáže alkohol ovlivnit jak z dlouhodobého, tak z krátkodobého hlediska. I příležitostné pití může u mužů narušit produkci testosteronu tím, že negativně ovlivňuje hypofýzu a hypotalamus. Z jedné studie vyplývá, že testosteron může skokově klesnout už 30 minut po konzumaci. Dalším hormonem, na který má alkohol přímý vliv, je dopamin. Alkohol zvyšuje produkci dopaminu a navozuje tak pocit štěstí, radosti, uklidnění i zpomalení toku nervových vzruchů v mozku. To je důvod, proč máme během pití tak trochu zkreslený úsudek.


No a pak je tady ještě klasická kocovina, ale na tu se podívám třeba příště. Pokud chcete kocovinu co nejvíce eliminovat, můžete vyzkoušet náš Hangover. Na e-shopu najdete i v článku zmíněné doplňky, jako je omega 3, hořčík, lipozomální vitamin C nebo Daily Essentials, díky kterým doplníte všechny potřebné esenciální vitamíny a minerály nejen po prohýřené noci.