6 tipů, jak přirozeně podpořit trávení

Léto je v plném proudu a i když je skvělé posedět s přáteli nad dobrým jídlem, občas to může být pro naše zažívání náročné. Těžká a tučná jídla, ale i velké výkyvy glukózy v krvi mohou ovlivnit naše trávení i množství energie během dne.


Proč záleží na stabilní hladině glukózy?

Po jídle se přirozeně zvyšuje hladina glukózy v krvi. Jak moc, to závisí na množství sacharidů v jídle, které jsme snědli. Když se zvýší hladina glukózy, vyplaví se inzulín, tedy důležitý hormon, který rozděluje glukózu z krve do buněk k okamžitému použití, nebo k ukládání. Nadměrné a časté výkyvy glukózy můžou přispívat k celkovému zánětu v těle, výkyvům nálady a energie, neefektivní práci metabolismu a ke vzniku možných dlouhodobých zdravotních problémů


Jak tedy udržet hladinu glukózy ve zdravých hladinách?


1. Tip: Hýbejte se po jídle

Obyčejná procházka ihned po jídle po dobu 15 minut snižuje nárůst krevní glukózy. Vyhnete se tak poklesu energie a podpoříte zdravou metabolickou reakci.


2. Tip: Přemýšlejte nad pořadím

Pořadí konzumovaných makronutrientů ovlivňuje hladiny glukózy. Pro lepší kontrolu glykémie konzumujte nejdříve vlákninu a bílkoviny, a až poté sacharidy a tuky. Ideální je začít jídlo zeleninovým předkrmem.


3. Tip: Vyspěte se do růžova

Spánek hraje nedílnou roli v metabolické homeostázi. Pokud se dobře nevyspíte, značně tím snižujete glukózovou toleranci (schopnost využít sacharidy) a citlivost na inzulín. To znamená, že nedostatek spánku zhoršuje metabolismus glukózy (schopnost těla vyrovnat se se sacharidy).


4. Tip: Konec půlnočních svačinek

Zdá se, že glukóza a spánek mají na sebe vliv navzájem. Spánek ovlivňuje hladiny glukózy a naopak špatná tělesná kontrola krevní glukózy v noci ovlivňuje spánek. Důležité je stabilizovat hladiny glukózy před spaním a omezit večerní “svačinky”. My víme, není to jednoduchý úkol.


5. Tip: Řekněte NE ultrazpracovaným potravinám

Tyto potraviny, které často obsahují velké množství cukru, tuků a dalších látek, mohou velmi výrazně zvýšit hladiny glukózy v krvi a z dlouhodobého hlediska negativně ovlivňovat metabolické zdraví. Vsaďte na skutečné základní potraviny. Jak je poznáte? Jsou to ty, které nemají ve složení nekonečný seznam složek. Patří sem ovoce, zelenina, luštěniny, jádra nepražených a nesolených ořechů, semínek a celozrnných obilovin, ale i potraviny živočišného původu, které ideálně pocházejí z ekologického zemědělství.


6. Tip: Otužování? Správné načasování je klíčem k úspěchu

Neotužujte se těsně před a po jídle. Vystavením se chladu aktivujete symaptikus centrální nervové soustavy. Tato reakce spustí vyplavení noradrenalinu, který může narušit sekreci trávicích enzymů. Může tak dojít k nedostatečnému trávení potravy, nadýmání a malaabsorpci živin.


A bonusový tip na konec! Přírodní látky a enzymy pro podporu trávení.

Digest je přírodní doplněk stravy, který podporuje trávení a zdravý metabolismus i po těžkých jídlech bohatých na sacharidy, bílkoviny a tuky. 
Nemáte rádi pocit těžkého žaludku po jídle? Digest je navržen tak, aby optimalizoval trávení, urychlil rozklad živin a tím podpořil harmonickou rovnováhu ve vašem trávicím traktu. Pro dobrý pocit po jídle, bez nadýmání, těžkého žaludku a prudkého poklesu energie po sacharidové náloži.