Jak zvládnout zkouškové a státnice - 3. díl

3 minuty čtení

prvním a druhém dílu jsme se věnovali přístupu a samotnému učení. V tomto článku se zaměříme na life balance, protože učení není sprint, ale maraton a pro nejlepší výsledky u zkoušky musíte být odpočinutí a mentálně fit.

Dostatek spánku

Pro mozek naprosto klíčový. Mozek při spánku regeneruje, odstraňuje odpadní produkty metabolismu, ale především zpracovává a ukládá nové informace do dlouhodobé paměti. Délka spánku je individuální, někomu stačí 6 hodin, jiný potřebuje 8. Ale všechny extrémy nebo významné změny biorytmů těsně před zkouškou se z fyziologického hlediska nedoporučují.

Sport či alespoň procházky

Pohyb je nejlepší forma relaxace pro unavený mozek – pohybová aktivita dodá energii, prokrví tělo, vyplaví hormony a my se budeme cítit o mnoho lépe.

Social life

I při učení klidně zajděte na rychlou kávu s kamarádkou nebo oběd se spolužáky. Sociální kontakt má blahodárný vliv na naši psychiku.

Mindfulness

Princip tady a teď. Nevyčítat si, že jsem se měl/a začít učit dříve či strachovat se, jak to dopadne. Více o mindfulness a jeho benefitech se můžete dočíst zde.

Plnohodnotná pestrá strava

Strava, která obsahuje dostatek živin. Mozková aktivita je energeticky nesmírně náročná, proto se nedivte, že můžete mít větší hlad a dejte mozku vše, co potřebuje.

Zachovat si sebeúctu

To znamená převléknout se z pyžama, umýt si vlasy atd. Může se to zdát jako drobnost a ztráta času, ale na psychiku to má nesmírný vliv.

Pozor na moc kofeinu

A dalších stimulačních látek – i zde platí, méně je více. Také pozor na energy drinky a další umělé produkty – často obsahují velké množství cukru, aditiv a barviv.

Dbejte na dostatek kyslíku

a čerstvého vzduchu. Proto pravidelně větrejte.

Závěrečná rada – poslouchejte své tělo. Pokud to nejde, tak na chvíli přestaňte a změňte činnost, dostaňte se do pohody, odpočiňte si a poté pokračujte.

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme