Jak zvládnout zkouškové a státnice - 1. díl

3 minuty čtení
zkouškové a státnice

Ačkoli se učení v klidu a s úsměvem může zdát jako nemožné, jde to a funguje to. Aneb “vyzkoušeno za vás”. Sám jsem řešil jak zvládnout státnice v oboru Neurovědy na lékařské fakultě (a to jsem původem biochemik). Díky těmto metodám mě učení bavilo a celou přípravu i samotnou zkoušku jsem zvládl bez velkých stresů a s úsměvem.

Pro úspěšné učení s klidem a úsměvem jsou klíčové tři složky – přístup, samotné učení a celkový life-balance. V prvním článku se budeme zabývat pozitivním přístupem a celkovým nastavením mysli, protože tím můžeme nejvýznamněji a jednoduše ovlivnit celé učení.

Pozitivní přístup a nastavení mysli je alfa a omega všech úspěchů, platí to i pro učení.

Proto:

Najděte si v učení radost

Může to být radost z toho, že zvyšujete své know-how nebo třeba jen to, že zlepšujete svoji produktivitu a efektivitu, protože trénujete koncentraci a cvičíte paměť, což využijete i v běžném životě a v činnostech, které vás baví.

Učím se pro sebe

Najděte si v tom své “proč se to chci učit a co tím získám”. Nemá smysl se učit pro rodiče ani pro pochvalné uznání spolužáků, to nefunguje.

Udělejte si to hezké

Ať už je to kytka na stole nebo oblíbená čokoláda. Třeba právě Focus Chocolate, která nejen výborně chutná, ale navíc obsahuje aktivní látky a adaptogeny, které vám pomohou se soustředěním a produktivitou.

Odměňujte se a chvalte se

Přistupujte k učení pozitivně a mějte radost z každé naučené otázky. Já jsem za odměnu a splněný plán učení chodil cvičit nebo ven s přáteli. Za celé státnice jsem si naplánoval prodloužený víkend v zahraničí, takže jsem se měl na co těšit a učení mi šlo mnohem lépe.

Rozvrhněte si čas

Rozmyslete si předem, kolik času dané zkoušce chcete a můžete věnovat a vytěžte z toho maximum. Vždy se můžeme učit déle nebo začít dříve, ale to už většinou nevrátíme, tak nemá smysl se tím stresovat. Proto k danému času přistupujte pozitivně a využijte ho naplno. Velmi důležité je mentální nastavení “Mám dostatek času – mám plán a stíhám.” (ne tolik populární “Nestíhám!”). Možná sami znáte, že úkol se nám zdá tak náročný a veliký, podle toho, kolik času na něho máme.

Nesrovnávejte se s ostatními

Každý jsme unikát, máme jiný styl učení i výchozí pozici. Někdo si danou látku pro zapamatování musí přečíst třikrát s časovým odstupem, někomu naopak stačí jen jednou, ale trvá mu to třikrát déle. A také když někdo tvrdí, že se už učil 10 otázek, vůbec to nemusí znamenat, že umí. Proto srovnávejte jen svůj pokrok: Umím více než včera?

Co nejhoršího se může stát?

Upřímným zodpovězením této otázky většina strachů zmizí, protože si uvědomíte, že se možná ztrapníte, nebo si to celé budete muset zopakovat, ale že “nejde o život”. Pokud hrozí nějaké nepříjemnosti, můžete se na ně už předem připravit a lépe je pak zvládnout.

Uvědomte si, že zkoušející je jen člověk,

který má své problémy i starosti. Den zkoušky je jen jeho běžný pracovní den, proto může být unavený, tvářit se znuděně atd.

Zdravě si věřte a mějte pozitivní přístup

Představujte si a věřte, že si u zkoušky vzpomenete, že vám sednou otázky, že zkoušející bude příjemný atd. Fake it till you make it. ? Většina našich strachů se nikdy nevyplní, tak je zbytečné se jimi stresovat.

Nejlepší prevencí nervozity

je kvalitní příprava. Zároveň přijměte fakt, že je zcela normální nevědět a že vůbec nevadí, že si možná nevzpomenete na všechny detaily. Zásada je ke všemu znát alespoň trochu a hlavně mluvit.

Před samotnou zkouškou

pomáhá nehrbit se, ale stát či sedět vzpřímeně a usmívat se. Budete se cítit silnější a sebevědomější. O významu řeči těla a jaký vliv má na naše chování hezky mluví Amy Cuddy v TED videu. Pro zmírnění předzkouškové nervozity pomáhá zaměřit se na vlastní dech – vnímat nádech, výdech. Někomu velmi dobře funguje počítat do sta, někdo raději počítá nádechy a výdechy na čtyři doby. Důležité je také vnímat pouze sebe a nenechat se strhnout nervozními spolužáky.

Pokud jste si někdy posteskli, že byste potřebovali větší kapacitu paměti a zvládat více mentální práce, máme pro vás řešení! Produkt Mindflow Advanced Mind jsme vyvinuli přesně pro tyto případy. Podpora dlouhodobé mentální výkonnosti a paměti. 

Teď už víte, jak k učení správně přistupovat, v druhém dílu se dozvíte tipy pro samotné učení a také, jak si i při učení uchovat osobní život a užít volný čas.

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme