Jak se efektivně učit

2 minuty čtení

 efektivnější učení

V tomto článku jsme si připravili tipy, jak se efektivně učit, které vám pomůžou lépe využít čas při učení a úspěšně zvládnout zkoušku.

Strukturování učiva

Někdo si při učení zvykne psát poznámky, někdo zase ne. Samozřejmě to někdy ani množství informací ve studovaném textu a nedostatek času neumožňují, ale vždy je tu jedna možnost písemného zpracování, která nám v učení pomůže. Strukturování.

To se dá vytvořit bez ohledu na množství učiva. 

Strukturování učiva vypadá v praxi tak, že si vypíšeme  jednotlivé celky a pod ně témata či okruhy, do kterých jednotlivé části zapadají. Celky by měly být napsané větším písmem a to, co pod ně spadá písmem menším. Každé téma je dobré mít v samostatném řádku. 

Tím se lépe zorientujete při opakování a lépe se jednotlivé informace navzájem propojí. Zjistíte, při kterém celku si (ne)jste schopní vzpomenout na dostatek informací, kde je tedy potřeba přidat na opakování a kde už jste si jistí v kramflecích.

Paretovo pravidlo

Toto pravidlo se dá aplikovat i na jiné aspekty než je učení. Podle něj 20% správně vybraných činností utváří 80% výsledků.

V praxi to znamená, že byste měli z každého okruhu vytvořeného strukturování vybrat 20 % nejdůležitějších informací a s nimi začít. Na to následně navázat dalšími znalostmi. Nezdržujte se ze začátku tím, co vám do hlavy neleze, avšak pokud se jedná o věc, která nelze přeskočit a nejde se k ní vrátit později, nepřeskakujte jí. Hlavní body vám navíc pomohou odvodit další informace.

Místo na učení

Učení mnoho lidí považuje za činnost nepříjemnou samo o sobě. A proto je důležité vědět, jak si onu činnost co nejvíce zpříjemnit. Pokud při zkouškovém trávíte desítky hodin nad počítačem nebo nad poznámkami, je potřeba vybrat si příjemné místo, které vás bude nejméně stresovat. Tak vytvoříte s učením pozitivní asociaci, která se poté odrazí ve výsledcích vaší snahy.

Pokud se nepotřebujete učit nahlas, zkuste třeba studovnu nebo kavárnu. V tomto případě si na začátku určete, kolik učiva chcete projít a slibte si, že nepůjdete pryč, dokud se danou látku nenaučíte. I když si asi nebudete kávu objednávat do nekonečna, v kavárně nebo studovně se donutíte učit více nežli v pokoji, kde byste radši dělali cokoliv jiného než učení. 

Knihovna nebo studovna je vhodné místo, které vás motivuje prací a studiem ostatních. Zaručeně během zkouškového najdete mnoho studentů plně zabraných do učení, a jejich cílevědomost a snaha vás brzo ovlivní natolik, že budete k nezastavení. V obou případech si raději vezměte sluchátka nebo špunty do uší, aby vás zvuky z okolí nerušily a nerozptylovaly.

Vytyčení cílů a motivace

To, jak vám učení na jednotlivé zkoušky půjde, závisí samozřejmě na tom, čeho se dané učivo týká. Něco vás baví více, něco méně. Bohužel asi neexistuje škola, ve které bychom byli všichni nadšení ze všech předmětů.

Proto je důležité uvědomit si, jaký přínos bude pro nás mít, když se danému učivu budeme věnovat a zkoušku z něj úspěšně absolvujeme. Vhodným způsobem je zapsat si jednotlivé body, proč se jdete učit a co se stane, když budete úspěšní. Důvodem může být například to, že pokud test napíšete, budete moct vycestovat a užít si volna. Dalším důvodem by bylo posunutí o krůček blíž k vámi vysněnému povolání. Pokud se učíte na státnice, motivace je o to větší, protože od konce studia vás dělí mnohem kratší vzdálenost. Tak teď už se prostě kousnete! 

Pod body, které připomenou, proč je důležité danou zkoušku zvládnout, si napište, co se stane, když to nezvládnete. V tom lepším případě se budete muset učit znova. V tom horším vyhození ze školy nebo zrušení plánů, které máte na prázdniny. Tato motivace je možná efektivnější než ta první, protože o to více člověka donutí se na zkoušku připravit.

Body ať už pozitivní či negativní si před učením přečtěte, popřípadě v průběhu připomínejte, jaké přínosy a důvody ke studiu máte.

Kvalitní spánek

Mnoho studentů spí často během zkoušek minimálně a snaží se nejvíce času věnovat učení. Je třeba si však ale uvědomit, že během spánku se nám informace ukládají do dlouhodobé paměti, takže pokud se připravujete na zkoušku několik dní, případně týdnů, 7-8 hodin spánku každý den je více než potřeba.

Pokud si už lehnete do postele, snažte se nemyslet na učení a zbytečně se nestresovat, že si na něco nejste schopni vzpomenout. Svou mysl si před spaním naopak uklidněte a přejděte na jiné myšlenky. V tomto případě vám může pomoci CBD + CBG Oil. (Tyto kanabinoidy dokáží navodit pocit duševního klidu a mají schopnost blokovat nežádoucí myšlenky.) Pokud jste si učení dobře rozplánovali, tak vám večer vyjde čas i na čtení oblíbené knihy či seriál. Tímto způsobem se nebudete před spaním stresovat učením a ráno budete opět připravení plně se věnovat studiu a pokořit vámi stanovené cíle.

 

Pokud chcete ještě více zefektivnit tyto tipy na učení, doporučujeme náš Mindflow Studijní balíček, ve kterém najdete vše, co potřebujete k výborné produktivitě a váš mozek pro efektivní zpracování a uchovávání informací.

Máte-li čas dozvědět se více o tom, jak zvládnout zkoušky a státnice v klidu a s úsměvem, doporučujeme následující článek

Více si o efektivním učení můžete přečíst u Honzy Kohuta, který dlouhodobě používá naše produkty.