Čtyři proměnné k dokonale odpočinkovému spánku

Když se lidé baví o dokonalém spánku, mají tendenci se téměř výlučně zaměřovat na množství spánku. Přestože je celková doba spánku důležitý předpoklad, není jediný. Stejně tak bychom se měli starat o jeho kvalitu.


Pokud jde o kvalitní odpočinkový spánek, je potřeba se podívat na čtyři proměnné, které jej ovlivňují. Kromě délky spánku do hry vstupuje i jeho kvalita, čas do usnutí a konzistentnost. Pojďme se nyní na všechny faktory podívat. 

Kvalita spánku 

Kvalita je stejně důležitá jako kvantita. Už jste někdy naspali 9 hodin a ráno se probudili s pocitem, že jste si vlastně vůbec neodpočali?

Číslo jedna k dlouhodobě kvalitnímu spánku je pravidelnost. Cyklus bdění a spánku hraje důležitou roli v řízení našeho cirkadiánního rytmu. Chodit spát a vstávat stále ve stejný čas je neuvěřitelně silný pomocník ke kvalitnímu spánku. Pravidelný spánkový režimu dokáže optimalizovat náš cirkadiánní rytmus, který se pak efektivněji stará o pochody v těle související se spánkem. Časově přesnější a efektivnější vyplavování hormonů, řízení tělesné teploty a dalších pochodů zajistí kvalitnější a odpočinkovější spánek. 

Související: Fáze spánku - víte, co se během nich děje s naším tělem?

Kvantita 

Neexistuje jediné číslo, které by nám řeklo, kolik hodin spánku potřebujeme. Všeobecně doporučovaných 7-9 hodin platí pro značnou část dospělé populace, ale váš konkrétní chronotyp vás geneticky predisponuje k určitému množství hodin, které organismus potřebuje. Univerzální rada neexistuje, nicméně se ukazuje, že méně jak 6 hodin spánku značně zrychluje fyzické a mentální vyčerpání. Čas do fyzického vyčerpání (výdrž) může klesnout až o třicet procent.  [ Z knihy Proč spíme] Pokud tedy chcete využít svůj mentální a fyzický potenciál na maximum, ujistěte se, že si dopřáváte minimálně 7 hodin spánku. 


Čas do usnutí (latence)

Čas do usnutí je velmi podstatný ukazatel. Obvykle by usnutí nemělo trvat déle než 15 - 20 minut.  Pokud čas do usnutí překročí tento čas, může to znamenat rozhozený cirkadiánní rytmus. V tom případě je vhodné se zamyslet a upravit svou rutinu před spaním, která omezí přílišnou stimulaci organismu. Eliminujte práci, koukání do obrazovek, sociální sítě a těžkou stravu. Někteří lidé jsou na usnutí velmi citliví, a proto pro ně může být naprosto stěžejní mít pravidelný a striktní spánkový režim. V opačném případě organismus neví, kdy je čas spánku a tělo se na něj nedokáže včas připravit.


Pokud naopak usínáte za méně než 5 minut, může to být znak, že jste šli příliš pozdě spát nebo máte nedostatečné množství spánku pro potřeby organismu. To může znamenat dvě věci. Buďto jste měli neskutečně fyzicky náročný den, nebo organismus potřebuje více spánku, než mu dopřáváte.  

Konzistentnost spánku

Jedna z proměnných, která může ovlivnit kvalitu spánku, je jeho nepřerušovanost. Čím máte klidnější spánek bez zbytečného nočního pohybu, tím více REM a hlubokého spánku budete mít. To znamená, že konzistentnější spáči nejenže více spí, ale mají více regenerující a efektivnější spánek než lidé, kteří spí podobně dlouho, avšak s nekonzistentním spánkem.


Zdroje:
WALKER, Matthew P. Proč spíme: odhalte sílu spánku a snění. Přeložil Filip DRLÍK. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2018. Pod povrchem. ISBN 978-80-7555-050-7.