Travel kit pro lepší spánek: Vyspěte se na cestách do růžova

spanek na cestach

Nová místa, nové vjemy, zvuky, vůně. Dovolená je čas pro zážitky a dobrodružství. Ale také čas pro odpočinek. Což může být někdy trochu problém. Časový posun, jiná postel i peřina, nebo úplně jiné podnebné pásmo. Zkrátka nepřeberné množství faktorů, které ze slastného vydatného spánku dokážou udělat spíše noční můru. Co tedy můžete udělat, abyste ze spaní mimo svou ložnici dostali maximum a vrátili se z dovolené odpočatí?


Tma ovlivní produkci melatoninu

Pro mozek je tma signál, že se má připravit ke spánku a regeneraci. Reakci spouští hormon melatonin. Jeho produkce začíná navečer a úkol je jasný. Donutit naše tělo k odpočinku. Jeho hladina se v těle během noci zvyšuje. Melatonin je také důležitý pro hluboký spánek a tvoří se, pokud spíme v co největší tmě. S rozedníváním jeho hodnota klesá. A to je pro tělo signál k probouzení. Pokud tedy během noci máte jen relativní tmu, může to proces produkce melatoninu narušit. Stejně jako spánek v hotelovém pokoji bez pořádných závěsů. Když ale přibalíte masku na oči, můžete si vzít absolutní tmu všude s sebou.


Jeden spánkový cyklus trvá zhruba 90 minut. Během noci bychom jich měli absolvovat 4 až 5. Takže ideální délka spánku vychází na 7,5 až 8 hodin.

Hluk a kvalita spánku


A u hotelového pokoje ještě chvíli zůstaneme. Kromě tmy je pro spánek důležité i ticho. Je asi jasné, že hluk je s kvalitním spánkem prostě neslučitelný. Věděli jste ale, že i hluk, který vás přímo neprobudí, spánek ovlivní taky? Během noci zažíváme různé spánkové fáze. Spánek v hlučném prostředí zvyšuje dobu, kterou stráví tělo v lehčích fázích spánkového cyklu na úkor doby, strávené v hlubokém spánku. Noční hluk také může zvyšovat hodnoty adrenalinu nebo stresového hormonu kortizolu. Stačí ale mít kvalitní špunty do uší a vyspíte se dorůžova kdekoli.


Jen pro zajímavost, jedoucí auto vydává průměrně hluk 70 decibelů.

Tipy, jak spát v létě


První noc v novém prostředí nemusí být nejsladší. Pokud se k tomu ještě přidají vysoké teploty, spací komfort se ještě sníží. Pokoj bez větráku nebo klimatizace může situaci trochu zkomplikovat. V takovém případě zkuste ochlazení těla vlažnou sprchou před spaním, nebo termolahev se studenou vodou a ledem. Peřinu vyměňte jen za povlečení nebo dejte lůžkoviny na chvíli do mrazáku. S kvalitní spánkem za každého počasí taky pomůže Sleep, který kombinuje 15 přírodních látek, pro lepší spánek i usínání. Stimuluje GABA receptory a právě ty jsou pro kvalitní spánek klíčové.


Věděli jste, že sny se nám zdají jen 2 hodiny během noci?

Červené brýle na blokaci modrého světla 


Modré světlo je součástí denního spektra a samo o sobě není špatné. Problém ale nastává, když se modrému světlu vystavujeme večer a konkrétně před spaním. Modré světlo totiž funguje jako spínač, který dává mozku signál, aby aktivoval tělesné procesy pro denní dobu. A to se večer úplně nehodí. Nejde jen o světlo z mobilů, ale také třeba z hotelových zářivek a lampiček. Řešení je jednoduché. Nasaďte červené brýle. Blokují modré i zelené světlo a pomůžou vám ukočírovat váš cirkadiánní rytmus i na druhé straně zeměkoule.

Pravidelný spánkový rytmus 


Dovolená může lákat k tomu jít spát mnohem později. Tělu ale taková inkonzistence nedělá dobře. Zkuste i během času volna dodržovat podobné schéma, jako když jste v klasickém režimu. Spánková rutina je dost náchylná na změny. Máte svůj večerní a ranní rituál? Prima! Nevynechte ho ani na dovolené, mozek si přímo libuje v zajetých vzorcích. A ještě jeden tip na závěr. Pro samé zážitky často zapomínáme doplňovat tekutiny, což může ovlivnit spánek. Hydratace je klíčová, tak s sebou nezapomeňte vzít i lahev s vodou.


Máte nějaký svůj vlastní travel must have hack, který vám pomáhá vyspat se dorůžova?👀 Dejte nám vědět!