Zázrak jménem Chia

3 minuty čtení

Chia

O chia semínkách jste již určitě slyšeli. Je jich všude plno, narazíte na ně v obchodech i na menu v kavárnách. Jsou předmětem mnoha věděckých studií  [1, 2, 3], a dokonce i knih [4].  Může se zdát, že je to novinka posledních let, ale opak je pravdou. Chia semínka byla velmi oblíbená už v dávné historii – Aztéci je používali jako zdroj energie a hydratace při dlouhých pochodech.

Chia semínka jsou výjimečná především pro svůj vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (v ideální poměru omega-3 a omega-6), dále jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Chia semínka mají také unikátní vlastnost vázat a zadržovat vodu a zvětšit tak svůj objem až 10 ×.

Chia jako superfood

Chia by měla patřit do našeho jídelníčku, protože jsou neuvěřitelně nutričně bohatá a zároveň mají nízký obsah kalorií. Obsahují velké množství bílkovin (15-25 %), vlákniny (18-30 %), velké množství antioxidantů a také třeba o 100 % více draslíku než banány, o 200 % více železa než špenát, o 500 % více vápníku než mléko a o 1400 % více magnézia než brokolice (vztaženo na stejnou hmotnost).

Chia jako brainfood

Díky unikátnímu obsahu omega kyselin nám to s chia semínky lépe myslí a dokážeme se více a déle soustředit. Minerály a vitamíny skupiny B nás uklidní a tryptofan je potřebný k syntéze serotoninu a melatoninu, hormonů “dobré nálady”.

Chia a sport

Chia jsou oblíbená i mezi sportovci. Dodávají energii a hydrataci při dlouhých sportovních výkonech, také urychlují regeneraci. Napomáhají pocitu nasycení a jsou tak oblíbené i při hubnutí.

A můžeme pokračovat, chia zlepšují zažívání a imunitní systém, chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění, působí proti zánětům a také podporují zdravou pokožku, vlasy a nehty. Navíc jsou skvělou volbou i pro všechny alergiky.

Doporučená denní dávka

1-2 lžíce, vždy doplnit větším množstvím vody

Stejně jako u jiných potravin platí všeho s mírou a nepřekračujte doporučené množství. Nadměrná konzumace chia semínek může způsobit dehydrataci a zažívací potíže.  Pozor by si také měli dávat osoby s nízkým tlakem (chia snižují krevní tlak) a také osoby užívající léky na ředění krve.

Použití

Chia mají všestranné použití, můžete si jimi posypat salát, přidat do ovesné kaše nebo smoothies. Pro co nejlepší vyžití všech prospěšných látek se doporučuje užívat chia ve formě gelu (předem namočená semínka).

Velmi populární je i chia pudink:

• 2 lžíce chia semínek
• ¾  hrnku rostlinného mléka (doporučujeme mandlové či kokosové)
• špetka soli
• dle chuti – čerstvé ovoce, čokoláda, med, vanilka, …

Semínka smíchejte s mlékem, ochuťte a nechte přes noc v lednici. Semínka nabobtnají a vytvoří gel.

Poznámka

Stejně jako u jiných potravin myslete na kvalitu! Nedávné testy pořadu ADOST! ukázaly, že některé šarže obsahuji vysoce toxické látky.

Zdroje:

1 – 15 health benefits of Chia seeds according to science. Jen Miller. (28. 8. 2017) (odkaz)
2 – The promising future of Chia. Norlaily Mohd Ali,Swee Keong Yeap,Wan Yong Ho,Boon Kee Beh,Sheau Wei Tan, Soon Guan Tan. (21. 11. 2012) (odkaz)
3 – Phytochemical profile and nutraceutical potential of chia seeds (Salvia hispanica L.) by ultra high performance liquid chromatography. Oliviert Martínez-Cruz, Octavio Paredes-López. (7. 4. 2014) (odkaz)
4 – Zázračné semínko CHIA:  Wayne Coates, Ph.D. (2014). (odkaz)