Zázračná bylina jménem ženšen

3 minuty čtení

Ženšen

Příslib nesmrtelnosti nebo taky božská bylina, tak se v Asii označuje rostlina, u nás známá jako ženšen. Pomáhá tělu bojovat se záněty, posiluje imunitní systém, posiluje paměť a dokonce zlepšuje náladu.

Existuje mnoho druhů ženšenu, mezi ty nejčastěji uváděné řadíme Panax ginseng (ženšen čínský) a Panax quinquefollus (americký ženšen). Nejčastěji používaným českým názvem je všehoj ženšenový.

Tuto exotickou bylinu, především díky své síle, na východní části polokoule označují i jinými jmény, například “příslib nesmrtelnosti”, “kořen dlouhověkosti” nebo třeba “božská bylina”. Důvodů pro tato označení bychom našli nespočet.

Alternativní američtí léčitelé kdysi používali bylinu pro léčbu bolesti hlavy, horečky, poruchy trávení a dokonce i neplodnosti. V dnešní době ženšen řadíme do skupiny tzv. adaptogenů, které pomáhají tělo uvést do rovnováhy v závislosti na tom, co tělo nemocného člověka potřebuje.

Léčivou částí je kořen, který se sbírá obvykle po šestém roce stáří rostliny, poté se suší a připravuje pro další spotřebu, např. jako extrakt do čajů, krémů nebo třeba.

Proč je ženšen tak vychvalovanou bylinou

1. Redukuje stres a zlepšuje náladu

Ženšen je doslova životabudič. Náladovost je často spojovaná právě s všudypřítomným stresem kolem nás, který může být doprovázený i chronickou únavou. Ačkoliv je v této oblasti mnoho prostoru pro další bádání, studie z roku 2010 přináší skvělé zprávy. Třicet dobrovolníků se zúčastnilo výzkumu ve Velké Británii, který zkoumal a porovnával účinky ženšenu a obyčejného placeba. Výsledky prokázaly, že 200 mg ženšenu dokáže zpomalit pokles nálady a 400 mg této látky zlepší mentální klid jedince.

2. Pomáhá zlepšit funkce mozku, zejména paměť

Stěžejní látkou ženšenu jsou tzv. ginsenosidy, které mají podstatné adaptogenní účinky. Právě tato látka v kombinaci se sloučeninou K může chránit mozek před poškozením způsobeným volnými radikály.

Ženšen má blahodárný vliv na kognitivní funkce a celkově pomáhá zlepšit činnost mozku, zejména paměť. Dobrou zprávou je, že u ženšenu nebyly nalezeny žádné závažné nežádoucí účinky.

3. Posiluje imunitní systém

Antioxidanční a antimikrobiální vlastnosti ženšenu fungují jako obranný mechanismus proti různým mikrobiálním a bakteriálním infekcím. Dokonce tato rostlina zvyšuje účinek očkování proti nemocem, jako je chřipka nebo virus hepatitidy typu C.

Studie zkoumající vliv ženšenu na imunitní systém člověka se zaměřily především na pacienty s rakovinou, kteří podstoupili operaci nebo léčbu chemoterapií. U pacientů, kteří během své léčby užívali i ženšen, bylo zaznamenáno významné zlepšení imunitních funkcí a méně  vedlejších účinků léčby.

4. Pomáhá tělu bojovat se záněty

Protizánětlivé účinky jsou zřejmě tím nejznámějším benefitem, který ženšen nabízí. Žensešn chrání tělo před viry, tlumí alergie a poradí si dokonce s chronickými záněty. Léčebné účinky jsou výsledkem působení obsažených látek, zejména  ginsenosidů.

V dnešní době je ženšen v běžné přírodě ohrožen, a proto je pěstovaný na specializovaných farmách. Doporučuje se užívat dlouhodobě v malých dávkách, které závisí na aktuálním stavu uživatele. Pro řešení zdravotních problémů by jeho konzumace měla být konzultována s ošetřujícím lékařem.

Ženšenový čaj je běžně k dostání v lékárnách a specializovaných obchodech, rovnou ho zkuste! Jeho blahodárné účinky můžete také otestovat skrze Focus, který nabízí 30 mg ženšenu v jedné tobolce. Společně s dalšími jedenácti přírodními látkami, které obsahuje, dodá člověku soustředění a klidnou mysl na 2-3 hodiny.

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme