Tyto vitamíny na podzim zaručeně podpoří vaši imunitu

3 minuty čtení

Podzim už je tu a s ním i časté chmurné nálady a oslabená imunita. Po slunném létě a dovolených přichází deštivý podzim a plno práce, ať už pro studenty či zaměstnané. Dříve se stmívá a ráno později svítá, člověku se kolikrát vyloženě nechce z postele. Také naše imunita dostává zabrat, s podzimem se rojí spousta nemocí. Jaké vitamíny vás ale zaručeně nakopnou?

Podzim je bohatý na barvy nejen v přírodě, ale také na talíři. Dozrává plno krásných plodin a dobré jídlo ze sezónních potravin je základ úspěchu. Samozřejmě doplněné pořádnou porcí bílkovin (libové maso, mléčné výrobky, luštěniny, ryby, vejce) a kořením, které naši imunitu také podpoří. Co třeba takový všelék zázvor a pro milovníky pikantního jídla chilli? Zaměřte se tedy na pestrý jídelníček a nedostatek vitamínů vás rozhodně trápit nebude.


Základ pro dobrou imunitu – vitamín C

Už odmala víme, že vitamín C je klíčem pro dobrou imunitu. Najdeme ho v nejednom ovoci i zelenině. Nejznámějším nositelem vitamínu C jsou citrusové plody, dále pak brambory, paprika, rajčata, brokolice, květák, špenát, brusinky nebo třeba šípek a rakytník. Všechny tyto potraviny na podzim určitě v obchodech najdete. A pokud byste stále měli pocit, že ho máte málo, anebo máte pocit, že na vás něco leze, můžete sáhnout i po doplňcích stravy. Doporučujeme ten s postupným uvolňováním.

Znovuobjevený vitamín D

S dobou koronavirovou se těší opětovné oblibě hlavně vitamín D. Protože jej získáváme hlavně ze slunečního světla, s podzimem nám pomalu začíná ubývat a je tak vhodné jeho postupné doplňování. V potravinách se nachází zejména v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce. Bohužel z jídla ho získáme jen velmi malé množství, proto se doporučuje užívat i suplementy v podobě tablet nebo sirupů.

Béčkem nikdy nic nezkazíte

Vitamín B by měl být základem každého jídelníčku. Nezapomeňte ho doplňovat i na podzim. Najdete ho hlavně v mase, kvasnicích, sýrech, luštěninách, ořeších a celozrnných obilovinách. Sáhnout opět můžete i po doplňcích stravy, klidně v kombinaci s dalšími vitamíny.

(Image by nakaridore on Freepik)

Nenápadný pomocník zinek

Věděli jste, že nedostatek zinku může vést k nechtěnému úbytku na váze, pomalému hojení ran, zhoršování paměti nebo smyslových poruch? Proto je důležité tento minerál pravidelně zařazovat do vaší stravy. Najdete ho v játrech, tmavém mase, mléce, vaječném žloutku a mořských plodech (hlavně v ústřicích), dále pak v celozrnných cereáliích, fazolích, ořeších a dýňových semenech.


Nebezpečný, ale i tak potřebný selen

Vysoké dávky selenu jsou pro tělo až toxické, ovšem jeho nedostatek zase může nepříznivě ovlivnit kardiovaskulární systém a zvyšovat riziko infarktu a cévních onemocnění. Ideální denní dávka je tak 60–200 mikrogramů. Selen je obsažen v ořeších, vnitřnostech a mořských rybách. Na trhu je k dispozici řada doplňků stravy, buďte ale opatrní, co se jeho denního příjmu týče.

Nezapomeňte na železo

Železa sice přijímáme ve stravě dostatek, ovšem jen 10–15 % se opravdu vstřebá. Lépe se v našem těle absorbuje železo z masa než rostlinné stravy, proto se veganům doporučuje doplňovat železo i jiným způsobem. Důležité je hlavně pro ženy v těhotenství pro správný vývoj plodu. Nejvíce železa má tedy červené maso a vnitřnosti, dále luštěniny, obiloviny (zejména quinoa), brokolice, tofu, dýňová semínka, mák, hořká čokoláda, sušené ovoce, ořechy a různé druhy hub (hlavně sušené hřiby).

A pokračovat můžeme i dále, určitě nic nezkazíte přísunem vápníku a hořčíku. Pokud víte, že nejste ten největší jedlík zeleniny a ovoce, využijte produkt Daily Essentials, který obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky, které jsou pro tělo naprosto nezbytné. Dále pak nezapomínejte na pravidelný pitný režim, dobrý spánek a procházky v přírodě. To vše vám pomůže udržovat imunitu i dobrou náladu.