Mentální benefity terapie chladem

Terapie chladem přináší spoustu benefitů na fyzické úrovni a patří k jednomu z nejlepších biohacků na zlepšení imunity, hubnutí a regeneraci svalů. Fyzické benefity jsou však pouze jedna část. Pokud se k vystavení chladu přistupuje správným způsobem, má působivé účinky i na duševní stránku života.

Zvyšuje sebedůvěru a sebevědomí

Každý z nás se v životě potýká s jistou mírou nejistoty, zklamání a pochybnosti ve vlastní schopnosti. Každý si obvykle najde způsoby, jak se s těmito pocity vyrovnat, ale chlad je výborný pomocník, jak zlepšit sebevědomí a sebedůvěru. Už jenom ponoření do ledové vody chce značnou dávku odvahy a vnitřní síly. Nepohodlí pramenící z extrémního chladu nás může naučit řadu věcí o nás samých. Třeba právě to, že odolnost, vnitřní síla a sebevědomí lze trénovat.

Emocionální rovnováha

Chlad v sobě skrývá jednu důležitou informaci. Je to mocná a smrtící síla. Při nerozumném využití vás ledová voda může ohrozit na životě. To proto se tolik lidí otužování bojí. Člověk se musí naučit ovládat svou mysl, aby se dokázal oprostit od evolučně zabudovaných mechanismů, které nás od těchto situací odrazují. Tato schopnost nás naučí jednat v souladu s našim přesvědčením a nenechat se zmítat svými emocemi.  

A to je superschopnost!

Pomáhá s rozvojem růstového myšlení

Lidé jsou přirozeně nastaveni na to, aby vyhledávali pohodlí a vyhýbali se nepohodlí. Člověk raději ignoruje problémy, které by měl řešit, vyhne se obtížným rozhovorům, odkládá práci na nezábavných úkolech, upřednostní lenošení před sportováním a utlumí se alkoholem a pochutinami, než čelit nepohodlným avšak z pohledu růstového myšlení velmi přínosným aktivitám.

Tréninkem v chladu se učíme vykročit daleko za hranice naší komfortní zóny a vstoupit do růstového myšlení. Tento druh tréninku nás donutí vnímat výzvy jako příležitosti, které nás posunou blíže k našemu skutečnému potenciálu.

Mentální trénink

Chlad lze zároveň využít jako mentální trénink. Ledová voda aktivuje v centrální nervové soustavě sympatikus, který připravuje tělo na “boj nebo útěk”. Vaším úkolem je při tomto stresu zůstat v klidu a nepohodlí přijmout s klidnou myslí.

Klíčové body terapie chladem

Cvičení chladem pomáhá:
1) Zvyšovat odolnost vůči odporu z nepříjemné situace
2) Posouvat hranici komfortní zóny
3) Vnímat výzvy jako příležitosti
4) Překonávat strach a odpor
5) Zvyšovat pocit vlastní vnitřní síly a vlastních schopností