Krutá pravda o testosteronu + 5 vědecky podložených aktivit na jeho zvýšení

Testosteron

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, který je stále více skloňovaným tématem posledních let. Je tomu částečně i proto, že v současné společnosti je pozorovatelný negativní trend jeho poklesu. Testosteron, hormon síly a energie, je potřebný jak pro ženské tak primárně pro mužské zdraví. Hladiny testosteronu sice s přibývajícím věkem přirozeně klesají, a to rychlostí zhruba 1 % za rok, ale v moderní společnosti můžeme pozorovat trend poklesu mnohem rychleji. Hodnoty testosteronu mužů z minulých desetiletí byly znatelně vyšší než hodnoty mužů současných.

Trend poklesu testosteronu

Studie, která byla publikovaná v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, zdokumentovala hladiny celkového a biodostupného testosteronu u více než 1500 náhodně vybraných mužů z USA. Vzorky byly odebírány v u první skupiny v letech 1987 – 1989, u druhé 1995 – 1997, a u třetí 2002 – 2004. Studie objevila jasný trend, a to, že obě úrovně testosteronu postupně klesají. Respektive mladší generace mužů měla nižší celkovou a volnou hladinu testosteronu než předchozí generace! (T. G. Travison, 2007). I přes určitá omezení, která studie má, je trend klesajícího testosteronu bohužel krutou součástí dnešní společnosti. (1)

Testosteron
Faktorů, které testosteron negativně ovlivňují je v dnešní světě celá řada. Od chronického působení stresu, přes kvanta estrogenní kosmetiky, kvality vody a stravování, či všudypřítomných hormonálních disruptorů. To vše a mnohem více jsou tiší zabijáci testosteronu, které v našich životech dennodenně potkáváme.  

Pojďme se ale podívat na druhou, trochu pozitivnější stranu problematiky. Od snížování testosteronu k jeho zvýšení. Konkrétně k vědecky podloženým aktivitám a látkám, které mohou pomoci se zvýšením testosteronu.

Jak zvýšit testosteron?

Spánek

Kvalitní spánek je základ zdraví, to víme všichni. Pro někoho však může být novinkou, že nedostatek spánku může vést ke snížení hladin testosteronu. Ve studii, ve které muži spali po dobu jednoho týdne 5-6 hodin, místo obvyklých 8 hodin, nastalo snížení jejich hladin testosteronu zhruba o 15 % (2). Je tedy důležité, zajistit si kvalitní spánek s dostatečným počtem hodin, což je obvykle 7-9.

Silový trénink

Tedy aktivita, která se zaměřuje primárně na rozvoj síly a budování svalové hmoty, může být jednou z nejlepší strategií, jak budovat houževnatost a posilovat mužnost. Výzkum ukazuje, že pravidelné cvičení, zejména silový trénink, může zvýšit hladiny testosteronu. (3) A jak na to? Můžete začít s komplexními cviky, které vyžadují zapojení více svalových skupin naráz. Například dřepy, výpady, bench press, shyby nebo mrtvé tahy.

Strava bohatá na živiny

Stejně jako kvalitní spánek je i kvalitní strava naprostým základem zdraví, ale i hladin testosteronu. Některé potraviny mohou přímo ovlivňovat jeho hladiny. Mezi ně patří například tučné ryby, ústřice, máslo, vejce a hovězí maso. Dále pak také dostatek zinku a vitamínu D, které mají přímý vliv na hladiny testosteronu. (7), (8)  Dalším pohledem na stravu v kontextu testosteronu může být převaha jednotlivých makroživin (sacharidy, tuky, proteiny), kdy se ukázalo, že převážně sacharidová dieta snižovala testosteron a zvyšovala kortizol, zatímco vyvážená dieta s převahou bílkovin (35%), vedla ke zvýšení testosteronu. (4) Doporučujeme tedy vyváženou dietu založenou na bílkovinách s dostatkem zmiňovaných potravin a nutrientů.

Zdravý životní styl s kompenzací nadbytku stresu

Kouření a pití alkoholu snižují hladiny testosteronu (5), (6) . To samé platí o stresu, pokud je ho nadbytek. Naopak udržování zdravého životního stylu, včetně pravidelného cvičení, zdravé stravy a aktivit, které od stresu uleví, může pomoci udržet či dokonce zvýšit hladinu testosteronu. Ideální strategií pro zvýšení testosteronu tak může být výměna víkendových alkoholových dýchánků za výlet do přírody, návštěvu sauny, či masáž.

Přírodní látky s pozitivním vlivem na testosteron

Příroda může být pomocníkem při řešení všemožných problémů, a to platí i pro problémy se snižujícím se testosteronem. Dává nám totiž k dispozici látky jako je Maca, což je bylina z Peru, která se tradičně používá jako afrodiziakum, pro zvýšení mužské energie a vitality. Některé studie naznačují, že může mít pozitivní vliv na hladiny testosteronu, či pozitivní vliv na sexuální funkce a zvýšení plodnosti (9). Dalším pomocníkem v této problematice může být Sibiřský ženšen. Tato bylina je známá pro její pozitivní účinky na hormonální hladiny, únavu a stres. Data z některých výzkumů ukazují, že může mít také pozitivní vliv na hladiny testosteronu (10).

Pokročilejší suplementační taktika


Přírodních látek, minerálu či aminokyselin s vědecky podloženými účinky na testosteron, sexuální zdraví a energii je, jak vidíte sami, hned několik. My jsme se rozhodli vybrat ty nejlepší a nejúčinější a následně je spojit do unikátní kombinace jménem Anabolic Fusion. To je naše novinka zaměřená na podporu testosteronu, síly, výkonnosti, hormonální rovnováhy, sexuality, celkové vitality a v neposlední řadě na lepší zvládání stresu. Pokud tedy hledáte nástroj s cílem nakopnutí vaší mužnosti, zvýšení sexuality a síly, nebo snížení působení stresu, Anabolic Fusion tu je přímo pro vás.
 Anabolic Fusion

Anabolic Fusion nejlépe funguje ve spojení s výše zmiňovanými aktivitami. Pokud tedy spojíte kvalitní spánek, silový trénink, konzumaci vyvážené stravy bohaté na živiny s celkovým zdravým životním stylem a suplementací Anabolic Fusion, pocítíte to nejen na vašich hormonálních hladinách, ale i na celkové míře energie a vaší radosti ze života! 

Fanda, Flow

 

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme