Jak se motivovat na home office

4 minuty čtení

 

Ani lákavé polehávání v pyžamu s laptopem na pohovce nemusí být vždy ideál. Rok pandemie odkryl nástrahy, které na home office číhají.

Vyzkoušené metody šetří čas, zvyšují produktivitu i radost z práce.

Nemáte sebekázeň? Nahradí ji plán!

Na home office jste pánem svého času. Tuhle smetanu by byl hřích neslíznout. Jen na vás záleží, jestli pracujete v devět ráno nebo ve dvě v noci. 

Pomozte si plánem na míru a důsledně ho dodržujte. Uvědomte si, že doma okrádáte prokrastinací jen sami sebe. Graf na obrázku zachycuje výsledky šetření společnosti vouchercloud.com provedeného mezi administrativními pracovníky v britských kancelářích. 

Doma se můžete rozhodnout, jestli bude vaše svoboda:

  • ▪ vaše zbraň proti sobě
  • ▪ váš motivační nástroj

Chytrý plán je chytrý, když odráží vaše biologické potřeby. Zjistěte, ve kterých hodinách se vám pracuje nejlépe. Díky cirkadiánnímu rytmu dosahuje většina lidí nejvyššího mentálního výkonu kolem desáté hodiny dopolední. Po druhé odpolední přichází útlum, v pozdním odpoledni se reaktibilita zase zrychluje. Večer je nejvhodnější čas na fyzické aktivity. 

 

Co určitě zařadit do chytrého plánu:

Budíček!

Vstávejte brzy! Těžiště práce přenesete do nejproduktivnějších dopoledních hodin. Budete s prací dřív hotovi a ušetříte čas. Nedávná rozsáhlá studie odhalila, že usnout namísto o půlnoci o pouhou hodinu dříve znamená snížit riziko deprese až o 23 %! Nevěřte pohádkám o „sovách“, podle vědců to můžeme změnit!

Kombinace kreativity a rutiny

Rutina dává pocit bezpečí, kreativita rozvíjí osobnost. Příliš mnoho jednoho i druhého mozek rychle vyčerpá. Optimální mix zato zvýší produktivitu práce a sníží únavu. Přesný poměr je individuální, čeká, až ho sami objevíte. Náplň práce sice příliš nezměníte, můžete jí ale přizpůsobit volný čas. Celkový poměr kreativity a rutiny by měl být ve vašem dni i týdnu vyvážený. 

Strategické přestávky – 52 : 17

Pokud při práci sedíte, zvedněte se každou půlhodinu a projděte se. Podpoříte tak krevní oběh a okysličíte mozek. S přestávkami je práce efektivnější. Firma Draugiem Group je specialista na technologické inovace. Má zákazníky po celém světě. Její výzkumníci s pomocí počítačové aplikace zjistili, že nejproduktivnější lidé pracují v režimu 52 : 17. 52 minut práce a 17 minut na jiné aktivity. Jde vlastně o řízenou prokrastinaci. Jenže ve „svých“ 17 minutách můžete doma na rozdíl od kanceláře stihnout mnoho užitečného. Uvařit jídlo, vyprat prádlo, domluvit se na sraz, nakoupit vybavení na florbal, vynést koš, zacvičit si… Samozřejmě sem patří i rozhovor s přáteli, jde jen o to mít svůj čas pod kontrolou. Pravidlu, které připomíná známou pomodoro techniku, můžete dát na home office nový rozměr a vytěžit ho na maximum.


A co dál?

Jeďte na 50 MB/s a výš

Máloco pohřbí pracovní elán tak dokonale jako špatné připojení. Nebojte se připlatit. Přesvědčte své IT, ať nastaví ty nejlepší možnosti pro VPN.

Blokujte sociální sítě a weby 

Jasně že ne na celý den. Ale určitě na dobu, kdy pracujete. Sítě jsou důmyslnější než vaše odhodlání obejít se bez nich. Největším distraktory jsou Facebook a Instagram. Používejte jen pracovní kanály. Chytré appky umí zablokovat přesně ty weby, které si nastavíte. Třeba e-shopy a zpravodajské servery, kde pořád dokolečka hledáte něco, co tam není… Blokaci si můžete načasovat, třeba pomocí pomodoro techniky. Některými blokátory můžete zablokovat i dočasně nechtěný software a vyhnout se tak napříkad lákavým hrám.

Hlídejte si práci přesčas

Nárůst práce přesčas je jedním z nejpřekvapivějších důsledků práce z domova. Doma vás žádné „padla“ nezastaví. Snadno se přemluvíte, že „tohle ještě doděláte“. Jenže pak se přistihnete, jak do pracovních dokumentů zíráte ještě o půlnoci… Využijte chytrých časovačů. Zaměstnavatel nevidí, za jak dlouho zvládnete svěřený úkol. Čím víc jich uděláte, tím víc jich dostanete!

Choďte ven a hýbejte se

Socializujte se a vystavujte se slunci. Obojí vás nabije energií. Cvičení zvyšuje produktivitu i mentální výkonnost. Stanovte si konkrétní cíl, který chcete dosáhnout – třeba počet kroků, které ujdete každý den. Pořiďte si krokoměr nebo si stáhněte appku, která kroky počítá zdarma. Dohodněte se s kolegy na pravidelném online cvičení několikrát týdně. Posílíte tak vztahy v týmu a práce vás bude zase o něco víc těšit.


„Ať si myslíte, že můžete, nebo si myslíte, že nemůžete, máte pravdu“ (Henry Ford)


Selfhacking

Rozvíjejte se. Přihlašte se na kurzy, které vaše profesní znalosti posunou na vyšší úroveň. Co člověk umí, to ho víc baví. Insider zjistil, že bohatí a úspěšní lidé se mnohem méně dívají na televizi a méně čtou jen tak pro zábavu. I volný čas je investicí, která motivuje do úspěšné práce. Snažte se mít věci pod kontrolou a vědomě pracujte na pozitivních pocitech. Vaše úsilí podpoří i chytré mixy účinných adaptogenů a mentálních boosterů, jako jsou naše Advanced Mind nebo Stress Free.

Something went wrong, please contact us!
Váš košík0
Mezisoučet:
Doručíme