Houbařův průvodce: Jak adaptogenní houby ovlivní vaše tělo i mysl

Říká se, že jsme národ houbařů. Vyrážíme do lesa s košíkem a nadějí, že večer bude smaženice. Sušíme, smažíme, zavařujeme. To ale není vše, jak houby využít. Podle posledních propočtů vědců z Akademie věd na světě existuje více jak 6 milionů různých druhů hub. Jedlé, jedovaté, léčivé, halucinogenní a pak ještě ty adaptogenní. Najdete je v různých doplňcích stravy a ve světě zdraví se staly velmi populární.

Co jsou adaptogenní houby?

Adaptogenní houby obsahují látky, které mohou pomoci snížit účinky stresu na váš organismus. Nejde o halucinogenní nebo „magické“ houby. Adaptogeny nepůsobí na mysl ani vnímání. Obecně je adaptogen látka, která zvyšuje odolnost organismu vůči fyzickému, biologickému a chemickému stresu a pomáhá podporovat normální fungování v době, když už ve stresu jste.


Jak adaptogeny fungují?

Reakce organismu na stres je komplexní a zahrnuje více tělesných systémů, včetně osy hypotalamus-hypofýza-nadledviny. Hlavní funkcí této pomyslné osy je uvolňování glukokortikoidů - hormonů na bázi steroidů, včetně kortizolu - stresového hormonu. Glukokortikoidy pak aktivují stresovou reakci. A tady nastupují adaptogeny. Působí na zmíněnou osu hypotalamus-hypofýza-nadledviny tím, že zvyšují odolnost vůči stresu, podporují stabilitu a urychlují zotavení ze stresu na biochemické úrovni.


Hypotalamus - je část mozku, která řídí klíčové funkce jako tělesnou teplotu, hlad, žízeň a spánek. Tvoří také spojku mezi nervovým systémem a hormonálním systémem, čímž ovlivňuje činnost mnoha orgánů.

Hypofýza - podvěsek mozkový je malá žláza ve spodní části mozku, která produkuje hormony ovlivňující růst, reprodukci, metabolismus a další důležité tělesné funkce. Hraje důležitou roli v regulaci životně důležitých funkcí.

Nadledviny - žlázy s vnitřním vylučováním hormonů, které najdeme na horní části ledviny.

Glukokortikoidy - hormony na bázi steroidů.

Kortizol - stresový hormon, který spouští stresové reakce.


Mnoho hub má protizánětlivé účinky nebo třeba posilují imunitu. Termín adaptogenní ale odkazuje na to, že látky, které obsahují, můžou ovlivnit reakci organismu na stres.

Cordyceps

Tato medicinální houba se už dlouhá léta využívá v Číně a Tibetu. Pozitivně působí na chronický stres, podporuje optimální funkci imunitního systému, odolnost proti únavě. Obsahuje betaglukany i minerální látky jako je sodík, draslík, vápník, hořčík, železo a zinek. V přírodě ji najdete jako parazita jednoho druhu hmyzu. Ale nebojte, v doplňcích stravy tuhle divokou formu nenajdete. V současné době se houba cordyceps pěstuje na houbových farmách, takže žádný hmyz netrpí. Má až sto různých druhů. Nejvíce prozkoumané a využívané jsou druhy Cordyceps sinensis neboli housenice čínská a Cordyceps militaris - housenice červená.


Lion's mane

Český překlad dal této houbě název lví hříva, kterou opravdu vlákny připomíná. Houba je hojně využívaná v gastronomii v Japonsku, Koreji i Číně. Kromě podpory nervové soustavy má pozitivní vliv i na trávení a celkovou vitalitu. A velké množství bioaktivních látek z ní dělá i skvělý antioxidant. Proč je tak přínosná? Podporuje zdravý vývoj struktury neuronů a mozku. Lion's mane také podporuje ochranné funkce v mozku tím, že snižuje oxidační stres a abnormální imunitní signalizaci v těle. Kromě toho může mít pozitivní vliv na zdraví střev a střevní mikroflóru, což může přispět celkovému well beingu prostřednictvím spojení osy střevo-mozek. A nakonec jedna zajímavost: z jednoho gramu houby je možné vyrobit 125 mg extraktu.

Reishi

O ní už jste nejspíš slyšeli. Byla tak trochu průkopníkem hub z východu. Vysloužila si přezdívku “houba nesmrtelnosti”. Moderní výzkum hub Reishi zdůrazňuje jejich přínos pro podporu imunitního systému a omlazovací procesy v těle. Několik preklinických studií prokázalo, že podporuje funkci imunitních buněk a vrozenou i získanou imunitu. Z výskumu také vyplývá, že podporuje zdravou funkci mitochondrií v mozku. U výběru toho správného doplňku se zaměřte na koncentraci. Je také důležité jestli je extrakt vyrobený pouze z plodnic hub nebo i z podhoubí. Jak už asi tušíte, nejlepší je čistý extrakt jen z plodnic, které obsahují nejvíce aktivních látek.


Adaptogenů existuje samozřejmě mnohem více. Nás dost zaujaly, takže je najdete v některých našich produktech. A například Cordyceps máme i samostatně ve formě prášku v sekci čistých látek. 


Můžete si tak snadno připravit adaptogenní kávu nebo smoothie.

Tak na zdraví a na pohodu.