Esenciální aminokyseliny (EAA): Neopěvovaný hrdina doplňků stravy pro sportovce + formulace EAA Flow

 Esenciální aminokyseliny

Vzpomenete si na hodiny biologie, kdy vám váš profesor říkal, že aminokyseliny jsou stavebními kameny kosterního svalstva? To je nepochybně pravda. Ve skutečnosti jsou ale mnohem více, než jen drobné stavební kameny vašich svalů. Aminokyseliny jsou doslova hrdinové. Jaké jsou jejich superschopnosti? Čtěte dál a za pět minut budete o EAA vědět vše podstatné.

 

Aminokyseliny

Celkem existuje 20 (jedna) aminokyselin, ze kterých jsou tvořeny všechny lidské bílkoviny.
Tvoří základ nejen svalů, ale také orgánů, žláz, vazů, šlach, nehtů, vlasů a kostí.
Tyto aminokyseliny jsou rozděleny do různých kategorií v závislosti na tom, jak je tělo syntetizuje.

Není potřeba se vracet hluboko do hodin biologie střední školy. Stačí si zopakovat, že se aminokyseliny rozdělují do dvou zásadních skupin. Neesenciální aminokyseliny (NEAA) a esenciální aminokyseliny (EAA), do kterých spadají i aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA).

Neesenciální aminokyseliny jsou považovány za „neesenciální“, protože si je naše tělo může vytvořit samo, a proto není nutné je zařazovat do naší stravy. Druhou skupinou jsou nepřekvapivě… trefa, esenciální aminokyseliny!

Esenciální aminokyseliny (EAA)

Jejich důležitost v organismu vystihuje fakt, že si je tělo nedokáže samo vytvořit, a proto spoléhá na příjem skrze stravu.

Když říkáme, že aminokyseliny jsou doslova superhrdinou, myslíme to vážně.
Dlouhý seznam, jaké role aminokyseliny v těle plní a jaké procesy regulují, jsme shrnuli do těch nejdůležitějších z nich.

Aminokyseliny:

  • - Regulují metabolismus a energetickou rovnováhu 
  • - Pomáhají s růstem čisté svalové hmoty
  • - Zlepšují fyzickou odolnost 
  • - Urychlují sportovní regeneraci 
  • - Ovlivňují vstřebávání živin a minerálů
  • - Snižují tělesnou hmotnost 
  • - Zlepšují imunitní funkce
  • - Pozitivně ovlivňují spánek

EAA zároveň slouží jako prekurzory k tvorbě jiných pro tělo důležitých látek, například neurotransmiterů.

Na první pohled se může zdát, že jsou esenciální aminokyseliny pomocníkem na “všechny problémy”. Vzhledem k tomu, že jsou aminokyseliny pro tělo zásadním makronutrientem, není toho mnoho, co by nedokázaly.

Existuje celkem devět EAA, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit. Každá z nich má v těle důležitou funkci.

Malý přehled:
L-Leucine (BCAA) – Hraje klíčovou roli při syntéze svalových bílkovin a svalovém růstu.
L-Isoleucine (BCAA) – Podporuje růst svalů, regulaci energie a imunitní funkce.
L-Valine (BCAA) – Podporuje hladinu energie, vytrvalost a obnovu svalové tkáně.
L-Lysine HCL – Zlepšuje obnovu svalů a regeneraci.
L-Threonine – Podporuje metabolismus tuků, imunitní funkce a tvorbu kolagenu a elastinu.
L-Phenylalanine – Má účinky zlepšující náladu a podporuje zdravý nervový systém.
L-Methionine – Hraje roli v metabolismu tuků, detoxikaci a vstřebávání některých prvků.
L-Histidine – Podporuje nervový systém a chrání svalovou tkáň.
L-Tryptophan – Podporuje zdravý spánek, chuť k jídlu a náladu.

To už je slušný seznam benefitů, co myslíte?
Aminokyseliny jsou doslova palivem pro téměř každý proces ve vašem těle. Pokud tedy chcete optimální zdraví, ostré kognitivní funkce a špičkový sportovní výkon, zaměřením se na dostatečný příjem aminokyselin a jejich správné poměry vás může dostat dál než kdejaká superpotravina, dieta či jakýkoliv jiný biohack.

Benefity aminokyselin závisí na příjmu adekvátního množství ve správné kombinaci a poměru.

Tento fakt ale může být trochu ošemetný. Co je správná kombinace a správný poměr?
To je otázka, kterou jsme si sami pokládali, aby vy jste už nemuseli…

Formulace esenciálních aminokyselin - EAA Flow

Poté, co jsme strávili nespočet hodin procházením současných vědeckých výzkumů, dospěli jsme k poměru, který je nejen podobný složení kosterního svalstva, ale je také nejlépe využitelný pro podporu a maximalizaci výše zmíněných benefitů. Toto složení má všechno potřebné, aby se mohl chlubit titulem nejlepšího aminokyselinového produktu na trhu.

Každá porce EAA Flow obsahuje 5 gramů (5 000 mg) čistých esenciálních aminokyselin v pečlivě vytvořeném poměru:

L-leucin: 2000 mg (40 %)
L-lysin: 850 mg (17 %)
L-Isoleucin: 550 mg (11 %)
L-valin: 500 mg (10 %)
L-threonin: 455 mg (9 %)
L-fenylalanin: 365 mg (7,3 %)
L-methionin: 190 mg (3,8 %)
L-Histidin: 75 mg (1,5 %)
L-tryptofan: 15 mg (<1 %)

Rovnou vám prozradíme, že toto složení neodpovídá složení kosterního svalstva jedna ku jedné, nýbrž je v něm o kus více leucinu a poměry jsou pečlivě formulované. Z čistě logického hlediska by dávalo smysl formulovat produkt s aminokyselinovým profilem kosterního svalstva. Z fyziologického hlediska však nejsou věci tak jednoduché, jako replikace složení aminokyselin ve svalech. Proč?

Když konzumujeme aminokyseliny, některé z nich se spotřebovávají dříve, než mohou být začleněny do kosterního svalstva. Ve skutečnosti se přesně to děje s leucinem, který má tendenci se rychle spotřebovat svalem, když vstupuje do buňky.
Proto byste se měli ujistit, že skutečně přijímáte dostatečné množství leucinu.


Přišli jsme na to, že pokud jde o budování svalové hmoty a sportovní regeneraci je potřeba asi dvojnásobné množství leucinu než se nachází v kosterním svalstvu.
EAA se 40 % leucinu se ukázaly být účinnější v řadě klinických studií, pokud jde o syntézu bílkovin a budování svalů.

Proč jsou EAA obohacené o leucin lepší? 

Studie hovoří v celku jednoznačně. Použitím poměru esenciálních aminokyselin, které mají jen o něco málo vyšší obsah leucinu (říkejme jim LEAA), můžete zaznamenat podstatné benefity, pokud jde o růst čisté svalové hmoty, sníženou únavu svalů po cvičení a rychlejší regeneraci.

Výzkum z roku 2019 v Journal of Physical Therapy Science zkoumal účinky suplementace (L)EAA (3,6 g, 3x/den) na poškození svalů po cvičení u 10 mladých zdravých mužů. Výsledky studie ukázaly, že (L)EAA významně potlačily poškození svalové tkáně způsobené cvičením, což naznačuje, že (L)EAA mohou pomoci při regeneraci svalů.

V randomizované kontrolované studii z roku 2011 absolvovalo osm dospělých dvě samostatné jízdy na kole po dobu 60 minut po dobu 13 dnů. Během jednoho období bylo zkonzumováno 10 g (L)EAA (3,5 g leucinu) a během druhého 10 g standardního doplňku EAA (1,87 g leucinu). Výsledky ukázaly, že (L)EAA zvýšily syntézu svalových bílkovin o 33 % více než tradiční EAA (ačkoli obě byly účinné).

Randomizovaná kontrolovaná studie z roku 2018 provedená na pacientech po mozkové příhodě se sarkopenií (stav charakterizovaný ztrátou svalové hmoty a funkčnosti kosterního svalstva) ukázala, že suplementace pouhými 3 g (L)EAA vedlo ke zvýšení svalové hmoty, síly.

V dubnu 2020 byla zveřejněná studie, ve které 20 aktivních mladých mužů na kontrolované dietě (1,2 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti za den) dostávali buď 4 g (L)EAA (1,6 g leucinu) nebo placebo třikrát denně po dobu čtyř dnů po akutním odporovém cvičení dolní části těla. Bylo prokázáno, že (L)EAA zachovávají produkci svalové síly a zmírňují bolestivost svalů více než placebo, i když jsou kombinovány s již tak vysoce proteinovou dietou.

Shrnutí

Jak můžete nyní předpokládat, aminokyseliny jsou klenotem, který reguluje vše od spánku, přes budování svalů, regeneraci, imunitu, náladu až po metabolismus a mnoho dalšího. Jejich benefity však závisí na příjmu dostatečného množství konkrétních aminokyselin ve správné kombinaci a vyváženém poměru.

Proto jsme tu my abychom vám kryli záda.
Nečekejte a běžte si ulovit 
nejlepší aminokyselinový produkt na trhu.