8 důvodů proč si dát (další) kávu

5 minut čtení

 8 důvodů proč si dát kávu

Ranní silné kafe, poobědová káva, kafíčko v kavárně s přáteli… Každý milujeme svou kávu jinak. Ale všichni se určitě shodneme na tom, že je super vědět, že kafe nejen chutná, ale je pro nás i prospěšné.  A co že vlastně dělá z kávy ten supernápoj?

Kofein

Základní stavební kámen kávy. Řadí se mezi tzv. stimulanty cévního nervového systému [1] a patří mezi nejběžněji užívané psychoaktivní látky (drogy!) na světě. Mimo kávy je obsažen např. v čaji nebo čokoládě, ale právě v kávě je jeho obsah nejvyšší.

Antioxidanty

Kromě kofeinu káva obsahuje také řadu pro tělo důležitých látek a antioxidantů. A právě díky vysokému obsahu antioxidantů, které bojují a chrání před volnými radikály v těle, je káva jedním z nejvíce zdraví prospěšných nápojů.

Typický šálek kávy (240 ml) obsahuje: [2]

     – Vitamin B2 (riboflavin) - 11 % DDD (doporučené denní dávky)
     – Vitamin B5 (kyselina pantothenová) - 6 % DDD
     – Vitamin B1 (thiamin) - 2 % DDD
     – Vitamin B3 (niacin)- 2 % DDD
     – Kyselina listová - 1 % DDD
     – Mangan - 3 % DDD
     – Draslík - 3 % DDD
     – Hořčík - 2 % DDD
     – Fosfor - 1 % DDD

 

Jak káva působí na lidské tělo

První výzkumy o účincích kávy na lidský organismus byly publikovány na začátku 19. století. Od té doby se odborníci o pozitivech a negativech kávy přou. Podle nejnovějších výzkumů a studií vědců z celého světa však káva na lidské tělo působí blahodárně, a to z mnoha důvodů. Tady je 8 z nich.

1. Snižuje únavu a zlepšuje soustředění

Snad nejznámější účinek kávy vůbec - ”nakopávač a povzbuzovač”. A má ho na svědomí kofein. Díky přiměřenému příjmu kofeinu (tzn. 1-6 šálků denně) dochází ke snížení únavy, zvýšení aktivity, zrychlení reakčního času, zvýšení bdělosti a zlepšení kognitivních funkcí jako je paměť, učení, apod. 

Celé je to takový malý chemický “podvod”. Kofein totiž v mozku blokuje inhibiční neurotransmiter zvaný adenosin (ten má na svědomí fakt, že jsme unavení a ospalí). Kofein se za něj „vydává“ a zacpe receptory adenosinu v mozku. Díky tomu se další adenosin netvoří a nedochází tak k ospalosti.[3]

POZOR! Při vyšších dávkách se z kámoše kofeinu může rychle stát nepřítel (viz odstavec “Když je kávy moc”).

2. Zlepšuje paměť

Podle výzkumu, který provedla Johns Hopkins University, kofein posiluje dlouhodobou paměť.[4] Nejlépe prý působí dávka kofeinu bezprostředně po výuce nebo učení.

káva pro zlepšení paměti

3. Zlepšuje náladu a pomáhá proti depresi

Ranní kafe pro lepší den je bez debat. Je to tím, že kofein stimuluje centrální nervový systém a zvyšuje produkci neurotransmiterů jako je serotonin, dopamin a noradrenalin, které v mozku tvoří jakýsi “koktejl dobré nálady”. 

4. Zvyšuje vytrvalostní výkon

Káva je ideálním pomocníkem také pro sportovce, neboť zlepšuje vytrvalostní výkon, vytrvalostní kapacitu a zároveň snižuje vnímanou námahu a svalovou únavu. [5] Je to právě díky kofeinu, který zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi. Šálek černé kávy asi hodinu před tréninkem tak může pomoci zvýšit fyzický výkon o 11-12 %. [6]

káva pro hubnutí

5. Pomáhá při hubnutí

Káva obsahuje hořčík a draslík, které pomáhají lidskému tělu používat inzulín, regulují hladinu cukru v krvi a snižují vaši chuť na sladké. Kofein zároveň pomáhá tukovým buňkám štěpit tělesný tuk a používat jej jako palivo pro trénink. Silná káva před intenzivním cvičením tak funguje jako přírodní spalovač tuku.

Vlivem účinku kofeinu zároveň dochází v organismu k uvolňování kortisolu a adrenalinu do krve. Tělo pak reaguje zvýšením krevního tlaku a rychlejší srdeční pulzací, zvýšenou sekrecí žaludeční kyseliny a tedy i celkovým zrychlením metabolismu, čímž podporuje rychlejší spalování kalorií, a to až o 11 %.

6. Chrání mozek před neurodegenerativními chorobami

Alzheimerova choroba patří v současné době mezi nejčastější neurodegenerativní onemocnění a je nejčastější příčinou demence. Klinické studie prokázaly, že konzumenti kávy mají až o 65 % nižší riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

Druhým nejčastějším neuronegenerativním onemocněním je Parkinsonova nemoc, při které dochází k zániku  neuronů produkujících dopamin. Bylo prokázáno, že konzumace kávy snižuje riziko vzniku tohoto onemocnění o 32-60 %.[7]

káva pomáhá proti alzheimerovi

7. Snižuje riziko rakoviny jater

Jaterní karcinom představuje celosvětově druhou nejčastější příčinu smrti na nádorová onemocnění. Bylo prokázáno, že konzumace kávy snižuje riziko vzniku jaterního karcinomu o 40 %.[8] Může za to bohaté složení kávy, jež zahrnuje velké množství rostlinných barviv, které snižují riziko vzniku rakoviny. V tomhle směru je káva ojedinělá, protože žádný jiný nápoj nevykazuje podobné vlastnosti.[9]

8. Snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu

Klinickými studiemi bylo zjištěno, že konzumenti kávy mají snížené riziko vzniku tohoto onemocnění (výsledky některých studií ukazují, že riziko vzniku onemocnění se snížilo až o 23-67 %).[10]

Když je kávy moc

Odborníci se shodují na tom, že za přiměřené pití kávy lze označit denní konzumaci max. 6 šálků, což by mělo odpovídat přibližně 300 mg kofeinu. Vyšší příjem kofeinu může způsobit nervozitu, neklid, nesoustředěnost a zhoršení jemné motoriky. Při výrazném překročení denní dávky kofeinu může dokonce nastat tzv. kofeinový šok, který se projevuje bolestí hlavy, výrazným a zrychleným bušením srdce a třesem rukou.

když je kávy moc

Kofein detox

Pravdou je, že naše tělo si na pravidelný přísun kofeinu zvyká a vyžaduje stále větší dávky (stejně jako u jiných závislostí). Aby celý ten „kafezázrak“ zase fungoval, je třeba kávu na nějaký čas vysadit. Jen tak má totiž tělo šanci obnovit správnou činnost “zakofeinovaných“ receptorů a reagovat i na menší množství kofeinu. K tomuto kofeinovému detoxu stačí bez kávy vydržet dva až tři dny.

 

Zdroje

[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/285194#uses

[2] https://cs.medlicker.com/1093-kava-a-zdravi

[3] https://cs.medlicker.com/1093-kava-a-zdravi

[4] https://hub.jhu.edu/2014/01/12/caffeine-enhances-memory/

[5] https://www.medicalnewstoday.com/articles/285194#benefits

[6] https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee#TOC_TITLE_HDR_4

[7] https://cs.medlicker.com/1093-kava-a-zdravi

[8] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508507005689

[9] https://zdravezdravi.cz/potraviny/10-duvodu-proc-zacit-rano-salkem-kavy

[10] https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/773949