Nedostatek hořčíkuje u lidí velmi častý kvůli špatným stravovacím návykům dnešní zrychlené doby, ale i kvůli nedostatku hořčíku v půdě a potažmo potravinách.
Jak poznáte, že nedostatek hořčíku? Udělejte siorientační test.Příznaky nedostatku hořčíkujsou:
Svalové křeče
Snížená energie během dne
Nespavost a špatný spánek
Zhoršené soustředění
Nervozita a migrény
Jaké jsou naše 4 rady na nedostatek hořčíku?
1. Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na hořčík
Nejbohatšími potravinami na hořčík (obsah hořčíku v miligramech, vztaženo na jednu porci) jsou:
makrela(220 mg / porce)
avokádo(73 mg / porce)
hořká čokoláda(30 mg / porce)
špenát(75 mg / porce)
dýňová semínka(80 mg / porce)
ovesné vločky(136 mg / porce)
Tip: Z vařených potravin tělo využije více hořčíku než ze syrových.
Nutriční terapeutka k nedostatku hořčíku:
Zvýšená potřeba hořčíku a jeho případná suplementace je vyžadována při náročné fyzické aktivitě, např. u sportovců. Dobrými zdroji přirozeně se vyskytujícího hořčíku jsou celozrnné výrobky, játra, drůbež, ryby, a mnoho druhů zeleniny a ovoce. K pokrytí přispívá také káva a čaj.
2. Kvalitně suplementujte
Pokud nezvládnete doplnit potřebné množství z potravin, můžete hořčík suplementovat. Suplementů hořčíku je na trhu mnoho, ovšem kvalitou ve výrazně liší. Sledujteobsah hořčíkuv dávce aformu hořčíku.
Obsah by měl být minimálně 100 mg hořčíku v jedné dávce. Nejkvalitnější formy hočíku jsouorganické chelátové formy. Bisglycinát, threonát, malát, citrát a laktát.
V našem produktuMg 2.0kombinujeme 6 organických forem hořčíku. Tím dosáhneme maximální využitelnosti a správného doplnění.
3. Vyvarujte se fosfátům
Potraviny s vysokým obsahem fosfátu (například tavené sýry) snižují využitelnost hořčíku v těle. Proto je dobré se jim vyvarovat.
Pozor také na společnou suplementaci vápníku a zinku. Tyto prvky se do těla dostávají stejným mechanismem jako hořčík a snižují tak jeho absorpci.
4. Dbejte na dostatek vitaminu D
Vitamin D je důležitý pro správnou absorpci a využitelnost hořčíku v těle. Proto je také součástí tobolky našeho produktuMg 2.0.