Lukáš Sedlák: Stav flow je svatý grál každého sportovce

Lukáš Sedlák

Skvělý kousek se mu povedl v zápase proti Švédsku. Dva téměř totožné góly během dvou minut v semifinále, které český tým posunuly blíže k medaili. Útočník a kapitán HC Dynamo Pardubice má za sebou i zkušenost z NHL. Hádáte správně, je to Lukáš Sedlák. 
Hokej ale nejsou jen medaile a konfety, ale i náročné tréninky a velká zátěž pro tělo i psychiku. Jak tedy vyzrát na regeneraci a co by Lukáš doporučil všem sportovcům? Na to jsme se zeptali čerstvého mistra světa.


Lukáši, na začátek velká gratulace k výhře na domácím MS.
Co to pro tebe znamená? 

Strašně moc! O to víc, že to bylo doma v Praze, a myslím si, že je to zatím můj největší hokejový zážitek. Těžko to ještě něco přebije. Jsem hrozně rád, že se nám to povedlo a zároveň jsem vděčný, že jsem měl vůbec tu příležitost v Praze hrát a mistrovství si užít, takže opravdu obrovský zážitek.


Každý sportovec prožije za svou kariéru i nespočet těžkých chvil.
Co tě motivuje pokračovat a nevzdávat se? Co tě vždycky vrátilo do toho správného mentálního nastavení?


Když se mi nedařilo, asi mě vždycky vrátila zpátky touha po tom odvádět co nejlepší výkony a neustále se zlepšovat, zdokonalovat se a být pořád lepší verze sebe sama. To pro mě asi byl největší hnací motor. Vždycky jsem prahnul po týmovým úspěchu. Obětovat se pro tým, aby byl úspěšný. Tyhle věci mě asi nejvíc ženou dopředu doteď.

Znáš stav flow? Jsou to ty chvíle, kdy člověk naprosto splyne s časem a prostorem a všechno jde naprosto samo.
Zažíváš to někdy? Pamatuješ si, kdy to bylo naposledy?


Stav flow znám velice dobře a myslím si, že je to takový svatý grál každého sportovce. Každý sportovec se k tomu chce dopracovat a znát ten návod, jak se do tohoto stavu dostávat co nejjednodušeji a co možná nejčastěji. Když se tam dostaneme, tak je to až k nevíře, jak je všechno jednoduchý a jak všechno najednou vychází. Tam se rodí ty velké úspěchy. Já sám na tom pracuju s různýma koučema, abychom ten stav navodili co nejčastěji a co nejjednodušeji.
Myslím si, že na mistrovství mě to potkalo snad v každém zápase. Nejvíc si to vybavuju z těch dvou gólových úniků, kdy jsem proti Švédům dvakrát ujel. Tam jsem vůbec nevnímal nic jiného, než jenom sebe. Ani diváky, prostě nic. To byly asi nejvýraznější okamžiky na mistrovství.

Co byl v tvé kariéře největší „aha moment“, který tě nejvíce posunul? 


Největší „aha moment“, který mi fakt otevřel oči, jsem zažil, když jsem se dostal do NHL. Všichni ti hráči byli ještě daleko větší profíci, než jsem byl já. Bylo to ještě o úroveň výš, než jak jsem to znal z AHL. V tu chvíli mi došlo, kolik práce je ještě přede mnou, abych se jim mohl vyrovnat. To byl asi největší „aha moment“.


Co ti pomáhá tu obrovskou fyzickou zátěž zvládat? Máš nějaký hack, který využíváš pro lepší výkon, regeneraci nebo zdraví? 


Hacků na regeneraci mám docela dost, jako třeba studená voda. Po každém zápase a po tréninku chodím do studené vody. Tu mám hodně rád a myslím, že mi hodně pomáhá. Občas i sauna, ale ta mi úplně nesedí, takže s tou jsem opatrný. Potom ještě červené světlo, které urychluje regeneraci po výkonu, a pak mám samozřejmě hodně různých doplňků stravy. Tohle všechno se snažím využívat.
V profesionálním sportu může každé procento výkonu rozhodovat. A já se snažím hledat ty drobnosti, abych byl co nejlepší. Takže i když mi to pomůže jenom jedním procentem, tak to vždycky chci využít co nejvíc.

Když už jsi zmínil doplňky stravy…Víme, že produkty Flow užíváš už víc než rok. Proč sis vybral Flow a s čím ti suplementy nejvíce pomáhají?


Já jsem značku Flow viděl u svýho kamaráda, spoluhráče Romana Willa, který mi ji vlastně představil a první produkty jsem měl od něj. Myslím si, že nejvíc mi pomáhá s regenerací, která je pro mě zásadní.
Chtěl bych mít tělo co nejvíc v rovnováze, takže se snažím doplňovat všechny možný vitamíny, minerály a všechny důležitý látky, který tím fyzickým výkonem z těla odcházejí. Pro mě je důležitý, abych byl co nejvíc zdravý a neměl výpadky v sezoně, takže s tímhle vším mi Flow pomáhá. Cítím na sobě, že ani nejsem tolik nemocný, co se týče rýmy, chřipky, nachlazení a takových těch základních nemocí, které jsou v zimě hodně. Tohle se mi hodně daří podchycovat.

Lukáš Sedlák suplementy

Máš nějakého oblíbence z Flow portfolia?


Favorit asi bude magnézko ( Mg 2.0 ), který používám hodně a potom asi Recovery drink, na který nedám dopustit. Ten mi mizí hodně, takže asi tady ty dva produkty bych vypíchnul.

Co je pro tebe v životě největší challenge? 


Největší challenge v životě je pro mě asi nějaká rovnováha. Abych byl v rovnováze jak s fyzickými, tak psychickými silami, protože přeci jenom ty nároky na nás jsou docela vysoký a žijeme v době, kdy i to mentální zdraví se začíná řešit. Podle mě i pro nás pro sportovce je to hrozně důležitý téma. Být tak nějak furt v pohodě. S tím hodně pracuju, bojuju a to je asi pro mě největší výzva. Jak pro člověka, tak i pro sportovce.


Kdybys měl možnost dát svému 20letému já jednu radu, co by to bylo?


Asi abych na sobě pracoval ještě více než jsem pracoval a samozřejmě abych to tomu tělu vracel v ještě větší míře. Přeci jenom to tělo je můj nástroj a myslím si, že už dřív jsem mohl pracovat s tím tělem daleko líp a mohl jsem mu tu jeho činnost vracet daleko víc.
A potom abych všechno dělal s radostí. Jakýkoliv sport a samozřejmě každý trénink aby prostě vycházel z radosti a abych si ten hokej užíval co nejvíc to jde.

Lukáš Sedlák Posilovna

Co bys poradil mladým sportovcům, kteří mají sen se jednou dostat na mistrovství světa?


No, asi to co svému mladšímu já. Aby měli radost z toho, co dělají. A pracovali na sobě. Protože když jsem byl mladý, tak jsem si vždycky říkal, že toho dělám hodně navíc. Když jsem se ale pak dostal do Ameriky, tak jsem zjistil, že asi ne. Že jsem toho možná mohl dělat víc. U mě bylo důležitý, že mě to vždycky bavilo a měl jsem z toho radost. To je podle mě základ všeho. Když ten hráč z toho má radost, tak pak může dělat i věci navíc, takže tohle by byla asi moje taková rada. Hlavně dělat všechno s radostí a ty výsledky se pak dostaví.

Vydejte se do světa prémiové suplementace a objevte Flow.