9 tipů pro lepší spánek v horkém letním počasí

3 minuty čtení

Spánek v horkém počasí

Zná to asi každý, už je čas jít spát, ale venku je pořád hodně přes 20 stupňů a uvnitř se teplota o moc neliší. Lehnete si, převalujete se, potíte se, nemůžete usnout. Je to logické, protože ideální teplota pro spánek je 18 - 19 °C. Máme pro vás několik rad, jak si spaní v letních vedrech alespoň trochu zpříjemnit, ať už jde o to, jak vyhnat horký vzduch z vašeho domova, anebo jak zchladit tělo pro lepší spánek. Rozdělili jsme je do tří bloků.

Chlazení vzduchu

1. Nejúčinnějším a zároveň nejnákladnějším způsobem, jak zatočit s úmornými . teplotami v domě, je klimatizace. Je to ovšem mnohdy složité řešení. Kromě klasických nástěnných klimatizací jsou oblíbené mobilní klimatizace, ale i ty mají svá úskalí v podobě odvodu teplého vzduchu a menší klimatizované plochy.

Pokud se pro klimatizaci rozhodnete, určitě dávejte pozor na její umístění. Proudící vzduch by neměl mít překážky a neměl by být nasměrován přímo na vás. Rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by se měl pohybovat max. mezi 5-6 °C.

2. Asi nejčastějším způsobem chlazení (i když ve skutečnosti samozřejmě nic nechladí) v našich domácnostech je větrák. K dostání je neuvěřitelné množství variant. Můžete mít ventilátor na stropě, samostatně stojící nebo jen malý, který si postavíte na noční stolek. Jejich nevýhodou bývá hlučnost. Pokud právě uvažujete o koupi větráku, důležitý je hlavně jeho výkon, tedy jak rychle dokáže vyměnit vzduch v místnosti. Pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky, zaměřte se i na bezpečnostní prvky.

3. Příjemnější teplotu v pokoji navodí také zvlhčovač vzduchu, který je skvělým pomocníkem po celý rok. Správná vlhkost vzduchu v bytě nebo domě by se měla pohybovat mezi 40-60 %.

Pitný režim

Ochlazení těla

4. I když by se jako řešení mohla jevit studená sprcha před spaním, vyvarujte se jí. Pokud nejste zkušený otužilec a tělo najednou vystavíte studenému, začne rychle teplotu vyrovnávat a bude vám akorát větší vedro. Proto se před spaním doporučuje spíše sprcha vlažná a k tomu vypít sklenici vlažné vody. Ideální je pravidelný pitný režim po celý den.

5. Místo sprchy si můžete do postele vzít termolahev se studenou vodou a ledem. Případně lahev nebo studený obklad přikládat na místa jako jsou kolena, zápěstí a krk, která nám pomáhají s ochlazováním. Pomoci mohou i ponožky, které namočíte do studené vody, jen je před navléknutím dobře vyždímejte.

Pokud potřebujete k usínání peřinu, nepřikrývejte si nohy, hlavně přes ně se naše tělo chladí. Další možností je namísto klasické pokrývky použít po vzoru našich kolegů na jihu jen prostěradlo či samotné povlečení na peřinu, který je mnohem slabší a bude pod ním tak menší horko.

6. Pro někoho možná netradičním tipem je dát povlečení několik minut před spaním do lednice nebo mrazáku (pozor, nedávejte ho tam „jen tak“, ale zabalené v igelitu). V létě byste měli používat hlavně to klasické bavlněné, které je prodyšné, případně dnes velmi vyhledávané bambusové vlákno. Rozhodně volte přírodní materiály a vyhněte se těm syntetickým. To samé platí i pro oblečení. Nedoporučuje se spát úplně nahý, ale mít alespoň spodní prádlo či delší triko.

7. Využijte glycin. Tato aminokyselina je dobrý pomocník pro kvalitnější spánek v horku. Jak je dobře známo, nástup spánku doprovází snížení tělesné teploty a právě glycin je látka, která mírně snižuje teplotu tělesného jádra. Tři až pět gramů glycinu 30 minut před spaním vám zaručeně pomůže k rychlejšímu usínání a kvalitnějšímu spánku.  

Bonus: S ještě kvalitnějším spánkem vám pomůže produkt Sleep. Těchto patnáct látek s vědecky podloženými účinky pomáhá s rychlejším usnutím a kvalitnějším spánkem, díky účinkům, které ovlivňují GABA A receptory v mozku. Tyto receptory hrají jednu z hlavních rolí v podpoře a kvalitě spánku. 
Můžete si tak být naprosto jistí, že budete mít kvalitní spánek i v horkém počasí.

 

Co nedělat před spaním

8. Větrat. Říká se, že pro lepší spánek byste si měli ložnici před ulehnutím vyvětrat, v době velkých veder byste si akorát dovnitř pustili teplý vzduch. Nejlépe vyvětrejte hned po ránu, kdy je ještě chladnější vzduch. Případně pokud se probudíte během noci, otevřete okno nyní, kdy už je o něco chladněji. Pokud máte tu možnost, tak přes den mějte v ložnici zatažené rolety/žaluzie, anebo zatemňovací závěsy.

9. Jste-li milovníci sportu, v teplých letních dnech se doporučuje cvičit v ranních hodinách, protože cvičení tělo zahřívá. Sportovat těsně před spaním se nedoporučuje i kvůli vybuzení organismu.